NGC 5643 galaxis, amely 60 millió fényévnyire található a Földtől.

NASA

Videóra vett a NASA egy szupernóvát

Hála a jó öreg Hubble űrtávcsőnek 60 millió fényévnyire is tudjuk, hogy mi történik.


Olyan pillanatot rögzített a Hubble-távcső, amelyre az űrkutatásban már régen nem volt példa. Egy szupernóva az emberi mértékkel felfoghatatlan univerzumban rendkívüli gyorsasággal pusztul el. Ezért is korszakos a felvétel, hiszen nemcsak lencsevégre kapták a csillagot, de részleteiben is rögzíteni tudták. Az SN2018gv névre keresztelt csillag a 60 millió félévnyire lévő NGC 5643 galaxis legfényesebb csillaga volt. Az űrtávcső egy éven keresztül figyelte a csillag halálát, és most time-lapse videón meg is tekinthetjük a NASA jóvoltából.

A szupernóva a felmérések szerint a Nap égésének ötmilliárdszorosán égett.

A megfigyelt szupernóva egy Ia típusú fehér törpe végső robbanása volt. A fehér törpe a robbanáshoz szükséges alkotóelemeket a társcsillagaitól szívja el, ekkor beindul a szénfúzió, melynek hatására megindul a robbanás. A kibocsátott fényből a kutatók tudnak következtetni a szupernóva és a Föld közötti távolságra is, ami nagyjából 60 millió fényévre tehető.

A videón is jól látszik, hogy a csillag beragyogja az egész univerzumát, majd rövid időn belül elhalványul, és ezzel véget is ért a több milliárd éves űri lét.

Friss

19 év után először tűnik fel Halloween éjjelén a kék Hold

Mindenszentek éjszakáján teljes egészében ragyog majd a Hold, ezzel másodjára október hónapban. Ha pedig egy hónapban kétszer is telihold van, a második esetben beszélünk kék Holdról.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk