Hála a jó öreg Hubble űrtávcsőnek 60 millió fényévnyire is tudjuk, hogy mi történik.


Olyan pillanatot rögzített a Hubble-távcső, amelyre az űrkutatásban már régen nem volt példa. Egy szupernóva az emberi mértékkel felfoghatatlan univerzumban rendkívüli gyorsasággal pusztul el. Ezért is korszakos a felvétel, hiszen nemcsak lencsevégre kapták a csillagot, de részleteiben is rögzíteni tudták. Az SN2018gv névre keresztelt csillag a 60 millió félévnyire lévő NGC 5643 galaxis legfényesebb csillaga volt. Az űrtávcső egy éven keresztül figyelte a csillag halálát, és most time-lapse videón meg is tekinthetjük a NASA jóvoltából.

A szupernóva a felmérések szerint a Nap égésének ötmilliárdszorosán égett.

A megfigyelt szupernóva egy Ia típusú fehér törpe végső robbanása volt. A fehér törpe a robbanáshoz szükséges alkotóelemeket a társcsillagaitól szívja el, ekkor beindul a szénfúzió, melynek hatására megindul a robbanás. A kibocsátott fényből a kutatók tudnak következtetni a szupernóva és a Föld közötti távolságra is, ami nagyjából 60 millió fényévre tehető.

A videón is jól látszik, hogy a csillag beragyogja az egész univerzumát, majd rövid időn belül elhalványul, és ezzel véget is ért a több milliárd éves űri lét.

Friss

NASA, ESA, STScI, Zili Shen (Yale), Pieter van Dokkum (Yale), Shany Danieli (IAS)

Sötét anyag nélküli galaxisra bukkant a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Hubble űrteleszkópja egy ultradiffúz galaxisban (UDG).

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Hazánkban forgatják a népszerű Netflix-sorozat következő évadát

Midsommar, Árnyék és Csont, Borderlands pár szuperprodukció, amit a közelmúltban forgattak hazánkban, és úgy tűnik nincs megállás!
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Peruban nyert díjat Felméri Cecília filmje, a Spirál

Nem ez az első nemzetközi filmes díj, amit sikerült elnyernie a rendező lélektani krimijének.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk