minirobot

Egy tudóscsoport megépítette az eddigi legkisebb távirányítású mozgó robotot, amely mindössze fél milliméter széles.


Az ilyen rendkívül apró robotok rengeteg felhasználási lehetőséget rejtenek magukban, a sebészeti beavatkozások segítésétől kezdve a gépek javításáig. Ráadásul minél kisebbek lesznek, annál több helyen lehet őket majd alkalmazni.

AZ illinoisi Northwestern Egyetem kutatói által bemutatott robot ugyan még nem áll készen arra, hogy a élesben bevessék és javításokat végezzen, mégis egészen lenyűgöző.

Úgy néz ki és úgy mozog, mint egy miniatűr sziklarák – a kutatók szerint „kreatív szeszélyből" választották ezt az alakot.

Northwestern University

A technika, amivel kifejlesztették, bármilyen formájú apró robot kifejlesztésére felhasználható. Különféle irányított mozgásmódokat tesz lehetővé, és képes másodpercenként testhosszának felével megegyező átlagsebességgel járni.

A robot alapjául szolgáló technológiát eredetileg nyolc évvel ezelőtt fejlesztették ki: a robot alkatrészeit egy kifeszített gumialapra rögzítik, és amikor az anyagot ellazítják, az eszköz felpattan a formájába. Az alapdarabok gondos kalibrálásával a robot alakja pontosan szabályozható. Hasonló megközelítést alkalmaznak a robot mozgó részeinél is, amelyek alakemlékező ötvözetből készültek. Ezek az anyagok két különböző forma között váltanak attól függően, hogy melegítik-e őket vagy sem.

A távvezérlésként működő lézereket a robot bizonyos részeinek melegítésére használják – ahogy ezek az alkatrészek más alakot vesznek fel, úgy mozgatják előre a robotrákot. Nincs szükség áramforrásra vagy motorra, és egy vékony üvegréteg biztosítja, hogy az alkatrészek lehűléskor visszanyerjék eredeti alakjukat.

Azzal, hogy a lézereket a robotrák különböző részeire irányítják, a kutatók képesek beállítani a mozgás irányát is. A lézeres pásztázás frekvenciájának beállításával a robot mozgási sebessége is módosítható.

A fejlesztés egy új szint abban a trendben, amely szerint a robotok az idők során egyre kisebbek és kisebbek lesznek. A cél, hogy ellenállóbbá tegyék őket, illetve célzott gyógyszerekkel kezeljenek betegségeket.

A figyelmetekbe ajánljuk