white robot toy holding black tablet

Németországban robotok ülnek a beteg gyerekek helyett az iskolában

Egyelőre még kis számban, de a sikere révén akár el is terjedhet hamar. Az iskolakerülés hamarosan a múlté lehet.


A 7 éves Joshua Martinangeli túl beteg ahhoz, hogy iskolába menjen. Nem tud részt venni az órákon, mert súlyos tüdőbetegsége miatt cső van a nyakábanm a járványhelyzet pedig extra veszélyeket is tartogat számára. Ennek ellenére egyáltalán nem marad ki az iskolai életből, számol be róla a Haszon.

A német diák egy avatár robot segítségével mégis kapcsolatba léphet tanárával és osztálytársaival, amely az ő helyére ül be az osztályba, és villogó jelet küld, ha mondani akar valamit. A technológia vívmányának köszönhetően Joshuának nem kell lemondani az iskolai közösség nyújtotta élményekről és a tanulásról sem.

A projekt magánkezdeményezés, amelyet a berlini Marzahn-Hellersdorf kerület helyi tanácsa finanszíroz. Torsten Kuehne kerületi oktatási tanácsos ezt mondta róla:

Mi vagyunk az egyetlen berlini kerület, amely négy avatart vásárolt az iskolák számára. Az indíttatás a COVID-19 volt, de úgy gondolom, hogy ez lesz a jövő, jóval a járványon túl. Különböző okokból időről időre előfordul, hogy egy gyermek nem tud személyesen bemenni az osztályba. Ilyenkor az avatár lehetőséget adhat annak a gyermeknek, hogy az iskolai közösség része maradjon.

Hozzátette, hogy a projektet már állami szintű politikai megbeszéléseken is felvetette.


A figyelmetekbe ajánljuk