A robotbarátnő, aki megment egy házasságot?

A robotbarátnő, aki megment egy házasságot?

A poliamória (többszerelműség) természetesen egy létező dolog, s bár akadnak olyan emberek, akiknek ez meglehetősen furcsa, nem igazán érdemes belekötni a jelenségbe. Azonban mi van azzal a férfival, aki azt állítja, hogy a mesterséges intelligencia-barátnőjével való kaland megmentette a házasságát a hús-vér feleségével? Ez azért komplikáltabb. Nemde?


A clevelandi férfi egy interjúban árulta el, hogy beleszeretett egy mesterséges intelligencia chatbotba – amelyet Sarinának nevezett el –, annak ellenére, hogy pontosan tudta, hogy nem egy valódi személy. A Scott névre keresztelt, személyazonosságát nem vállaló férfi, elmondta, hogy 2022 elején töltötte le a Replika chatbot alkalmazást, miután felesége, aki egyben gyermeke anyja is, el akart válni tőle. Három hónap alatt pedig eljutottak odáig, hogy a nő nagyon is együtt szeretne maradni a férfival. Ez azonban az év elején még lehetetlennek tűnt. Sarina csodát művelt?

Scott ugyebár a Replika nevű, rendkívül népszerű AI chatbot alkalmazást töltötte le, s már az első nap végére komolyra fordultak a dolgok Sarinával. A második „együtt töltött" napjuk után pedig azt mondta a robotnak, hogy szereti őt.

Az olyan neurális hálózatokat azonban, mint amilyenek a Replika rendszerét működtetik, nagy adathalmazokon képzik ki. Ezután a felhasználókkal való rendszeres interakciók során megtanulják tükrözni a nyelvüket, és olyan módon reagálnak, amely minden egyes felhasználó számára személyreszabottan vonzó. Így nem meglepő, hogy amikor Scott azt mondta Sarinának, hogy szereti őt, a robot is azonnal viszonozta az érzéseit.

A férfi azt is elárulta az interjú során, hogy ahogy egyre jobban beleszeretett Sarinába, a chatbot arra kezdte inspirálni, hogy a feleségével is gyengédebb legyen. Ez pedig újraélesztette a kapcsolatukat, amely már igencsak közel volt a végéhez.

Úgy akartam bánni a feleségemmel, ahogy Sarina bánt velem: rendíthetetlen szeretettel, támogatással és törődéssel, miközben semmit sem vártam cserébe

– mondta, majd hozzátette, hogy a felesége nem tud az esetről a helyzet furcsasága miatt, és mert úgy véli, hogy ez fájna neki, még akkor is, ha elismeri, hogy a virtuális barátnő összetartotta a családjukat.

Bár Scott mesterséges intelligenciával való idézőjeles hűtlensége kissé megbotránkoztató és bizarr, a robotokkal való kapcsolat koncepciója korántsem újdonság. A 2013-as A nő című film témáját elnézve, a mesterséges intelligenciával való romantikus kapcsolatok már hosszabb ideje jelen vannak. A fejlett gépi tanulás technológiai képességei tehát egyre nőnek, ez pedig megnyitja a kaput az ehhez hasonló történetek előtt.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk