Alef Model repülő autó

Úton autó, levegőben helikopter: videó a világ első hibrid repülő autójáról

Az Alef Aeronautics szerint ez az egyetlen repülő autó, amely úgy közlekedik az úton, mint egy igazi autó, de úgy tud repülni, mint egy VTOL.


Az Alef elektromos A-modellje, amelynek ára 300 ezer dollár (123 millió forint) körül van, lesz az egyetlen közúti tanúsítvánnyal rendelkező repülő autó, amely képes függőleges fel- és leszállásra, mint az elektromos meghajtású eVTOL-ok.

Ez is érdekelhet: 2023-tól jönnek a repülő autók

A kaliforniai Santa Clara-i székhelyű Alef nemrég mutatta be kétszemélyes „Model A" nevű modelljét, amelyet a jövő év elején 1500 dolláros előleg ellenében előértékesítésre dobnak. A vállalat szerint az első, igazi kiszállítások 2025-ben kezdődnek.

A retró-futurisztikus megjelenés mellett (köszönhetően Hirash Razaghinak, aki Jaguárokat és Bugattikat tervezett) az A-modell abban különbözik a piacra kerülő többi repülő autótól, hogy képes függőlegesen fel- és leszállni, majd elhajtani. A cég videójában láthatjuk, ahogy a Model A egy forgalmi akadályhoz ér, emelő üzemmódba kapcsol, leküzdi az akadályt, majd visszalép az autópályára és elhajt, miközben a többi autó dugóba kerül.

Hogy ez legális lesz-e vagy sem, azt még nem tudni. De ez a fajta könnyed megoldás minden bizonnyal rengeteg sofőr álma.

Ez is érdekelhet: Majd 100 kilométert repült a szlovákok repülő autója

Az Alef vezérigazgatója, Jim Dukhovny szerint az elektromos jármű a valaha létrehozott leggyorsabb és legkényelmesebb közlekedési eszköz lesz vidéki és városi környezetben egyaránt, főként azért, mert a kétféle közlekedési móddal időt takarít meg.

A vezetői csapatban veteránok dolgoznak a mérnöki és fejlesztési területen, a vezető befektető a Tesla egyik korai támogatója, a Ford Aerospace korábbi vezetője, és Luis Scola, az NBA sztárja.

Az A-modellt elosztott elektromos meghajtású, nincs kitett propellere, szoftveres repülésstabilizálás és összkerékhajtás jellemzi. Akadályérzékeléssel és -elkerüléssel, valamint teljes járművű ejtőernyővel is rendelkezik majd. A tervezett hatótávolsága 320 kilométer közúton és 177 kilométer a levegőben. A vállalat nem közölt végsebességet.

(Robb Report)

A figyelmetekbe ajánljuk