repülő autó

A legegyszerűbb jogosítvánnyal is használható lesz ez az új repülő autó

A jogosítvány mellé csak 20 órányi tanfolyamot kell elvégezni.

A Miamiban található Doroni nevű vállalkozás megkezdte az előrendeléseinek a feldolgozását a repülő autóira, írja a Robb Report.

A Doroni más piacot céloz meg, mint a legtöbb repülő autót (vagy eVTOL-t) gyártó cég, amelyek általában városon belüli használatra építenek légi taxikat. Ehelyett a személyi pilótákat célozza meg egy olyan járművel, amelyről azt állítják, hogy sokkal könnyebben vezethető, mint egy helikopter vagy hagyományos repülőgép.

A vállalat illetékesei a napokban egyenesen úgy fogalmaztak, hogy egy „félig autonóm", biztonságra tervezett repülőgéppel tervezik „demokratizálni" az általános repülést.

Doron Merdinger vezérigazgató szerint aki rendelkezik egy hagyományos autóvezetői engedéllyel és 20 órás tanfolyammal, annak el kell tudnia vezetni H1 nevű járművüket. .

A kétüléses repülő autó két szárnykészlettel, nagy légcsatornás ventilátorokkal, 220 kiló teherbírással (az utasokon kívül) és kerekekkel rendelkezik. A H1-et úgy tervezték, hogy egy szabványos garázsba is be tudjon gurulni és egy éjszaka alatt fel lehessen tölteni.

A H1 hatótávolsága várhatóan nagyjából 100 kilométer lesz, a végsebessége pedig 225 kilométer per óra. Merdinger szerint az akkumulátor 20 perc alatt 20 százalékról 80 százalékra tölt fel, és abiztonság érdekében ejtőernyővel is rendelkezik majd.


A vállalat az első két prototípust egy új Miamiban található létesítményben építi, és elvileg a cél az, hogy a következő hónapokban elkészüljön az első teljes méretű repülő modell.

A Doroni tervei szerint a H1-et a Szövetségi légi irányítás (FAA) könnyű sportrepülőként fogja tanúsíttatni, így egy már meglévő kategóriába illeszkedik, ellentétben a legtöbb új eVTOL repülőgéppel, amelyeknek új kategóriák tanúsítási folyamatain kell átesniük.

A repülőgép szállítása a vállalat szerint 2024 negyedik negyedévében kezdődik. A tervek szerint 36 előrendelést vesznek fel, a vállalat honlapja szerint még 19 hely van, így még le lehet rá csapni 150 ezer, dollárért nagyjából 70 millió forintért.


A figyelmetekbe ajánljuk