pestis
Shutterstock

A pestis túlélését segítő gének még ma is befolyásolják az életünket

A 14. században Eurázsiában és Észak-Afrikában pusztító fekete halál mélyreható hatással volt génegyensúlyunkra, amely egy új tanulmány szerint még ma is meghatározza sorsunkat.


Ezek a hatások egyszerre jelentenek jó és rossz híreket is: a genetikai variációk – amelyek segítettek őseinknek túlélni a pestist – ugyan még ma is nyújtanak némi védelmet a hasonló légzőszervi megbetegedésekkel szemben, közben hajlamosabbak lettünk a káros autoimmun betegségekre is.

Egy tavalyi tanulmányban összehasonlították az Európán végigsöprő Yersinia pestis fertőzések kitörése előtt, alatt és után élt emberek genomjait, és a kutatók azt találták, hogy azok, akiknek két azonos ERAP2 nevű génje volt, körülbelül 40-50 százalékkal nagyobb eséllyel élték túl a járványt, mint azok, akiknek a gén két különböző változata volt.

Hogy a tudomány jobban megértse, hogy a modern populációban hogyan befolyásolhatja a védekezőképességünket az ERAP2 variációja egy másik kutatócsoport három nagy tanulmányi adatbázist szűrt át. Az adatbázisok mindegyike több százezer résztvevőre vonatkozó információkat tartalmaz, így a tanulmány szerzői megnézhették, hogy az ERAP2 kombinációi kapcsolatban állnak-e más egészségügyi problémákkal.

Ez is érdekelhet: Tévhiteknek tűnő történelmi tények, amikről még nem hallottál

A kutatócsoport megállapította, hogy az azonos ERAP2 duplikációk csökkentik a légúti betegségek, például a COVID-19 kockázatát . Ennél is meglepőbb volt, hogy azok, akiknek kettő volt ugyanabból a példányból, nagyobb kockázattal szembesültek az autoimmun betegségek, a Crohn-betegség és az 1-es típusú cukorbetegség szempontjából.

Ez a gén lényegében fehérjéket aprít fel az immunrendszer számára. Bár nem ismerjük a betegség kockázatát befolyásoló pontos mechanizmust, úgy tűnik, hogy a légúti betegségekkel szemben nagyobb védelmet nyújtó allélok hordozói hajlamosabbak az autoimmun betegségekre

– magyarázta Fergus Hamilton, a brit Bristoli Egyetem fertőzésspecialistája.

Az ERAP2 és a napjainkban kezelt egészségügyi állapotok közötti kapcsolat felméréséhez a kutatók a velünk született genetikai adottságokat felhasználva kiszűrték a környezeti és életmódbeli körülményeket, hogy pontosabb képet kapjanak az ok-okozati összefüggésekről.

Érdekesség, hogy a kutatócsoport szerint a genetikai variáció és a szepszis között nem volt kapcsolat, ami különös eredménynek számít, hiszen a szeptikus pestisnek nagy szerepe volt a pestis okozta halálesetekben. Emellett a kutatók találtak némi összefüggést az élettartam csökkenésével is – ez talán az autoimmun betegséggel való kapcsolat bizonyítéka. Ettől függetlenül mindegyik felfedezés további kutatásokat igényel, mivel a kutatók szerint jobban meg kell értenie a tudománynak a gének immunitásban betöltött szerepét.

A ScienceAlert cikke szerint már folyik a munka az ERAP2 célzott kezelésére olyan betegségek, mint a rák és Crohn-betegség ellen, de mostani a kutatás azt sugallja, hogy az ERAP2 célzott kezelése más betegségekre is hatással lehet.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk