Mi történt az 1518-as táncjárvány során?

Mi történt az 1518-as táncjárvány során?

1518 júliusában Strasbourg városának lakóit hirtelen és látszólag fékezhetetlen tánckényszer fogta el, de vajon mi volt ez?


A hisztéria akkor kezdődött, amikor egy Frau Troffea néven ismert nő kilépett az utcára, és némán forogni, pörögni kezdett. Hamarosan azonban kiderült, hogy ez nem egyszerű jókedvről szólt. Az asszony hat napon át táncolt, táncolt és táncolt, pihenés nélkül, ekkor még teljesen egyedül. Majd egy hét után 34 ember csatlakozott hozzá, a hónap végére pedig 400-an.

Mivel más magyarázatot nem találtak a jelenségre, a helyi orvosok a „forró vért" okolták, és azt javasolták, hogy az érintettek egyszerűen csak táncolják ki magukból a kényszeres boogie-t. Színpadot építettek nekik, és hivatásos táncosokat hoztak a hangulat fokozásáért. A város még egy zenekart is felbérelt, hogy gondoskodjon a háttérzenéről, de nem telt el sok idő, és a maraton elkezdte szedni az áldozatait.

Sok táncos összeesett a kimerültségtől, néhányan pedig meg is haltak agyvérzésben vagy szívrohamban. A furcsa járvány csak szeptemberben ért véget, amikor a táncosokat egy hegytetőn lévő szentélybe vitték, hogy feloldozásért imádkozzanak.

A strasbourgi táncos pestis talán hihetlennek tűnik, de a 16. századi történelmi feljegyzések alaposan dokumentálják. És mint kiderült nem is ez volt az egyetlen ilyen eset. Hasonló táncmániák Svájcban, Németországban és Hollandiában is előfordultak, bár kevés volt olyan nagyszabású – és halálos –, mint az 1518-as.

Mi vezethette rá az embereket arra, hogy halálra táncolják magukat?

John Waller történész szerint a legvalószínűbb magyarázat Szent Vitusra, egy katolikus szentre vonatkozik, akiről a 16. századi európaiak úgy vélték, hogy hatalma van megátkozni az embereket a táncos pestissel. A betegségek és az éhínség borzalmaival együtt,– amelyek 1518-ban Strasbourgban tomboltak – a Szent Vitus-babona hisztériát válthatott ki, amely a város nagy részét magával ragadta.

Más elméletek szerint a táncosok egy vallási szekta tagjai voltak, de az is lehetséges, hogy véletlenül anyarozst fogyasztottak, egy mérgező gombát, amely a nedves rozsban nő, és görcsöket, illetve hallucinációkat okoz.

(History)

A figyelmetekbe ajánljuk