táncos nő mozdulat közben
Fotó: unsplash

​8 őszi tánckurzus Budapesten, amit tilos kihagyni!

Mindig is szerettél volna táncolni, a testeddel kommunikálni, kifejezni; vagy már művelted korábban, de most tartasz az újrakezdéstől, a ritmus gyors felvételétől, és az időddel is csínján bánsz? Akkor ezeket a kurzusokat neked találták ki!


Olyan őszi budapesti tánckurzusokat gyűjtöttünk össze a legkülönfélébb műfajból, melyek elsősorban azoknak szólnak, akik nem tudnak rendszeresen órákra járni hét közben, de szeretnék átadni magukat a művészi mozgás örömének. De akkor is hasznosak lehetnek, ha már belekezdtél korábban, csak megszakadt a tanulási folyamat, vagy csak belekóstolnál valami egészen újba.

Garantáltan mindenki talál neki valót ebben a színes palettában, ahol a hagyományosabb műfajok mellett, mint a néptánc és a tangó, az olyan egészen különleges irányzatok is felbukkannak, mint a K-pop vagy a Bollywood tánc.

​1. Kortárs tánc, nemcsak a kortársaiddal workshop – október 15. 15:00-16:30, MU Színház

Hozz magaddal a kurzusra valakit egy másik generációból! A hiánypótló esemény résztvevői helyzetgyakorlatokban vehetnek részt: a különböző generációk tagjai a tánc eszközével oszthatják meg egymással személyes élményeiket és történeteiket, reflektálhatnak több, mindannyiunkat érintő témára. A 1,5 órás foglalkozás fejleszti a kreativitást és segít abban, hogy idősek és fiatalok könnyebben utat találjanak egymáshoz. Ahogy a kurzusvezető ajánlja:

A tánc, közösségi élmény. Éljük meg együtt, és bontsuk le a korosztályok közti határokat!

Vezeti: Simkó Beatrix

További információ itt.

​2. Ritmikai találkozások: Flamenco és indiai klasszikus tánc workshop – október 15. 15:00-17:00, Virág Benedek Ház

A két órás workshop rálátást kínál a Flamenco és a Bharatanatyam indiai klasszikus tánc ritmikai alapjaira, mozdulatainak érzelmi telítettségére. Új távlatot kíván nyitni a tekintet és mozdulat összehangolt erejére, és a ritmikai együtt gondolkodásra, minden táncosnak és táncolni vágyó embernek.

Egyébként kutatások kimutatták az andalúz Flamenco tánc kapcsolatát a négy nagyobb indiai klasszikus tánccal (Kathak, Kathakali, Manipuri, Bharatanatyam).

Az indiai klasszikus Bharatanatyamban pedig zene, tánc, színészet, költészet és spiritualitás szerves egységet alkot.

Vezetik: Fülöp Csaba József (Flamenco) és Bittner Meenakshi Dóra (Bharatanatyam stílus)

További információ itt.

​3. Bollywood tánc workshop – október 22. 12:30-15:30, Bollywood Dance Hungary

A garbát (gujarati néptánc) modern elemekkel kombinálva tanulhatod itt, bollywood-i slágerre komponált koreográfiával. A garba eredetileg egy körtánc, melyet hagyományosan Navratri ünnepén járnak férfiak és nők egyaránt. A workshopon szó lesz a tánc eredetéről, majd a résztvevők megtanulják az alaplépéseket, forgásokat, kartechnikákat, és végül egy kötött mozgássort. A stílus jellemzői a lendületes, dinamikus mozdulatok, forgások, karlendítések, hajlások, sasszék, melyek szinte repítik az embert tánc közben.

Vezeti: Schlakker Angelika

További információ itt.

​4. K-POP Tánctanítás − október 23., 10:30-11:30, MondoCon, Hungexpo

Az Őszi MondoConon ismét tanulhatunk K-pop tánckoreográfiákat is. BLACKPINK rajongóknak kötelező program!

A K-pop (koreai popzene) Dél-Koreából ered, és külön zenei műfajként tartják számon, még akkor is ha elektronikus, hip-hop, rock és R&B zenei alapokon nyugszik.

A második világháború után kezdett megnőni az amerikai kultúra befolyása Koreában, ami a populáris zenére is nagyban kihatott. Ma már az internetnek köszönhetően számos országban nagyon népszerű ez a zenei műfaj.

Vezeti: Shiro (Lunacy)

További információ itt.

​5. Őszi Intenzív Tangó kurzus kezdőknek − október 28. 18:00-20:30, október 29. 17:00-19:00, október 30. 17:00-19:00, Tango Mistico

Próbáld ki Dél-Amerika egyik legizgalmasabb és legszenvedélyesebb táncát. Ezen a 3 napos intenzív tanfolyamon bevezetést kaphatsz az argentin tangó rejtelmeibe, és elsajátíthatod a tánc alapjait, előképzettség sem szükséges hozzá. Érdemes magaddal partnert hozni, ha tudsz, de ha nincs, az sem gond: az egyedül érkezők közül kapsz párt. A kurzus oktatói így mesélnek szenvedélyükről:

Számunkra a tangó alapja, alfája és omegája az érzékelés, a másik mozdulatainak tökéletes átélése. Ez juttat el ahhoz a varázslatos flow élményhez, amely során elhomályosul minden, a tökéletes koncentráció könnyűnek tűnik, minden más az életünkben jelentéktelenné válik, és elmerülünk a tánc végtelen örömében.

Vezeti: Lucas Molina Gazcon (Argentína) és Somos Judit

További információ itt.

​6. Flamenco minikurzus kezdőknek – október 29. 14:00-16:30, Quality Dance Club Studio

A kurzus első felében a bemelegítés után, belekóstolhatunk a flamenco tánc alapjaiba a kar-és lábgyakorlatok segítségével. Ismerkedünk a testünk, ezen belül is a végtagjaink harmonikus mozgatásával, irányaival a rávezető koordinációs- és egyensúlyi gyakorlatsorokkal. Játékosan ismerkedünk a ritmussal. A második 70 percben rövid mozgássort gyakorolhatunk, majd levezetünk nyújtó gyakorlatokkal. A kurzus vezetője az alábbiakat vallja a Flamencoról:

Bármilyen hangulatban is léptem be a táncterembe, a tánccal töltött idő mindig átalakította bennem a nehéz érzéseket, és könnyebben, mosolyogva, megbékélve jöttem ki onnan. Ezt a folyamatot egyfajta desztillációként írhatnám le. Persze felfogható testmozgásként vagy szórakozásként is.

Vezeti: Bajnay Beáta

További információ itt.

​7. Intenzív Néptánc: Belső-Mezőségi táncok – vasárnaponként 15:00-16:45, Marczibányi Téri Művelődési Központ

A kezdő, újrakezdő táncosokat a méltán közkedvelt Mezőségivel várják a tanárok, mely a táncházak „slágere”. A tájegység egy kisebb régiójának, Belső-Mezőségnek a táncos alapjait fektethetjük itt le a az őszi félév során.

Tökéletes választás azoknak, akik szeretnének bekapcsolódni a pezsgő táncházi életbe.

A tanfolyamon a páros tánc tanulása mellett, fél óra nemenként elkülönülő gyakorlás is van, melynek során a lányok megismerkednek a forgások technikájával, a fiúk pedig elsajátítják az adott táncanyaghoz tartozó férfi motívumokat, csapásokat. A tánctanítás folyamatos párcserével zajlik.

Vezetik: Horányi Csaba és Horányi-Pirók Panka

További információ itt.

​8. Kontakt Improvizáció alapkurzus Földvári Eszterrel − november 2-ától minden kedden 18:30-20:30

Az órákon a kontakt improvizáció alaptechnikáival foglalkoznak a résztvevők, mint gurulás, talajmunka, kontakt pont, súlyadás, súlyfogadás, esések, egyszerűbb emelések, valamint az improvizációval magával, vezetéssel, követéssel, érzékenyítéssel a partnertől érkező impulzusokra, a dinamikai váltásokkal, szintekkel. Továbbá lesznek gyakorlatok a figyelmi fókuszokkal is. A kurzus 5 alkalomból áll.

Vezeti: Földvári Eszter

További információ itt.


A figyelmetekbe ajánljuk