Egy patkány.

Vajon a patkányok tényleg annyi betegséget terjesztenek, mint azt gondoljuk?

A pestis óta a patkányokat betegségterjesztőknek tekintik, de egy új kutatás szerint ezek a rágcsálók és más városi állatok kisebb valószínűséggel okoznak járványokat, mint azt korábban gondolták.

A washingtoni Georgetown Egyetem kutatói közel 3000 emlős adatait vizsgálták meg, arra számítva, hogy a városi környezetben élő állatok több olyan vírust hordoznak, amelyet az ember elkaphat, mivel szoros kapcsolatban vannak velünk.

Azt találták, hogy a városi állatok valóban tízszer annyi betegségfajtát hordoztak – de azt is, hogy több mint százszor annyi tanulmányt publikáltak róluk, mint a vadonélő társaikról.

Amikor a kutatók korrigálták ezt a hatalmas torzítást – a tudomány régóta fennálló preferenciája, hogy inkább a lábunk alatt kotorászó állatokat tanulmányozzák, mint az esőerdőkben rejtőzködőket –, meglepődve tapasztalták, hogy a patkányok nem válnak nagyobb valószínűséggel egy új emberi betegség forrásává, mint más állatok.

Mindazonáltal még mindig nem jó ötlet túl közel kerülni és barátkozni velük. Valószínűleg nem ezek a városi állatok lesznek a következő X-vírus forrásai, de még így is gyakran jelentik a jól ismert, fontos betegségek forrását.

– mondta Greg Albery, a Nature Ecology & Evolution folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányt vezető betegségökológus.

A városi legendák másik gyakori főszereplője, a galamb jelentette veszélyt is szinte biztosan eltúlzottnak tartják a kutatások elfogultsága miatt.

A tudósok szerint, mivel nagyon régóta tanulmányozzuk a városokban élő állatokat, olyan sokat tudunk a parazitáikról, hogy ebben a szegmensben viszonylag kevés ismeretlen információ lapul, míg a vadon élő állatok helyzete sokkal bizonytalanabb, és valószínűleg nagyobb fenyegetést jelentenek az emberekre nézve.

Jonathan Richardson, a Richmond Egyetem városi ökológia professzora szerint ez egy fontos tanulmány, mert a szerzők joggal hívják fel a figyelmet a városi emlősök kutatásából származó adatok túlreprezentáltságára. Emellett azonban hozzátette, hogy még mindig jogos a patkányokra betegségforrásként hivatkozni, mivel az emberek rendszeres kapcsolatban vannak velük.

Richardson elmondta, hogy kutatásai szerint a városi patkányok több mint 200 olyan kórokozót és parazitát hordoznak, amelyek átugorhatnak az emberre, míg egyes városokban a patkányok közel 80 százaléka leptospirózisos, ami az egyik legrettegetteb bakteriális fertőzésnek számít.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk