new york látképe

Túl sok a felhőkarcoló? Ijesztő tempóban süllyed New York a szakértők szerint

New York süllyed a több tonnás felhőkarcolói miatt – állítja egy új tanulmány, amely a város alatti geológiát modellezte.


A földfelszín fokozatos süllyedése vagy hirtelen süllyedése akkor következik be, amikor a puha üledékek elmozdulnak, vagy a talajra nehezedő terhek még mélyebbre nyomják azt. Ennek számos oka lehet, a városok súlyát pedig ritkán vizsgálják. Éppen ezért geológusok feltérképezték New York helyzetét, az eredmény azonban nem túl rózsás.

Olvasd el ezt is!Virágba borultak New York utcái: szemetesek és telefonfülkék teltek meg növényekkel

A tanulmány szerint New York évente 1-2 millimétert süllyed az égbe nyúló épületek súlya miatt. Néhány milliméter nem hangzik soknak, de a város egyes részei sokkal gyorsabban süllyednek, illetve már ez a mérték is rémisztő a szakértők szerint. A deformáció bajba sodorhatja a több mint 8 millió embernek otthont várost, így további erőfeszítésekre lesz szükség a növekvő árvízveszély és az emelkedő tengerszint elleni védekezési stratégiák kidolgozására.

Unsplash

A tanulmány célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy minden további, a tengerparton, folyóparton vagy tóparton épített magas és nehéz épület hozzájárulhat a jövőbeli árvízkockázathoz

– írja Tom Parsons geológus, az Egyesült Államok Földtani Intézetének geológusa.

A kutatás továbbá felhívja a figyelmet az emberi építkezés problémáira is. A tudósok becslései szerint 2020-ra az emberiség által valaha készített összes dolog megközelíti vagy már meghaladja a Földön élő összes élőlény tömegét. Az épületek és az utak súlya nagyobb, mint az összes fa és bokor együttvéve, a műanyagok pedig kétszer annyit nyomnak, mint az állatok.

Ez is érdekelhet: Miért becézik Nagy Almának New Yorkot?

Különféle modelleket a földfelszín magasságát mérő műholdas adatokkal összehasonlítva a csapat feltérképezte a süllyedés jövőjét a város egész területén. A fokozott urbanizáció, beleértve a talajvíz lecsapolását és szivattyúzását, csak tovább növelheti majd New York süllyedésének problémáját.

De nem csak az amerikai metropolisz van bajban. Indonézia fővárosának, Jakartának egynegyede 2050-re víz alá kerülhet, mivel a város egyes részei évente csaknem 11 centimétert süllyednek, ezért elképzelhető, hogy a jakartai lakosok a következő évtizedben elhagyják a várost.

A figyelmetekbe ajánljuk