föld
NASA/Goddard/SwRI

A NASA űrszondája több mint 500 ezer kilométerről fotózta le a magányos Földet

Hű társa, a Hold azért ott van mellette.

Mi is beszámoltunk már a NASA Lucy nevű űrszondájáról, amely a Naprendszeren belül található trójai aszteroidákat figyeli, nem mellesleg a NASA egy időkapszulát is elrejtett benne az utókornak.

A NASA az űrszondát az 1974-ben feltárt Australopithecus afarensis faj egyik leletéről, Lucyról nevezte el, nem mellesleg a Lucy in the Sky with Diamonds című Beatles-nóta is inspirálta a szakembereket.

A Lucy most pár pillanatra elfordította tekintetét az aszteroidákról, és ránézett a bolygónkra is egy, az eszköz beállításához szükséges felvételsorozat részeként. Az űrszonda a képet még 2022 október 15-én készítette közel 620 ezer kilométer távolságból.

A NASA elmondása szerint a fotót az aszteroidák fotózásáért felelős Terminal Tracking Camera (T2CAM) rendszere készítette. A felvétel jól bemutatja, mennyre magányos is a bolygónk: szinte a teljes kép fekete, csupán a jobb oldalon látható az aprócska Föld, a baloldali részen pedig a nála is apróbb Hold.

NASA/Goddard/SwRI

A Lucy háromszor is megközelíti a Földet a jövőben, hogy a gravitációs vonzást kihasználva „elrugaszkodjon" az utazásához, a mostani kép a legelső találkozást mutatja.

NASA/Goddard/SwRI

Ez a gravitációs elrugaszkodás azért is szükséges, hogy az űrszonda elérje a trójai aszteroidákhoz szükséges sebességet, ahol várhatón 12 évet fog eltölteni, és rengeteg aszteroidáról küld majd adatot a jövőben – ezzel feltárva a Naprendszer kialakulásának történetét.


A figyelmetekbe ajánljuk