Ingenuity
Shutterstock

Illusztráció

Idegen tárgy ragadt a NASA Mars-helikopterére

A NASA Ingenuity helikoptere furcsa szemetet talált, amely rövid időre úgy lógott le az egyik leszálló lábáról, mint egy marsi WC-papírdarab – de azt még mindig nem tudjuk, honnan származik.

Valami van a lábadon, Mars-helikopter!

– írta a NASA a közleményében.

Egy kis törmeléket vizsgálunk, amely a legutóbbi légi útja során az Ingenuity lábán landolt

– tették hozzá.

Utoljára egyébként pont az Ingenuity társa, a Perseverance rover találta meg a saját szemétdarabját még augusztusban, de bőven nem ez az első eset, hogy a tudósok szemetet találnak a Marson – mivel tényleg rengeteg van a felszínén. A helikopterre ragadt szemét minden bizonnyal a NASA valamelyik robotfelderítőjéről származnak, de még pontosan nem tudni.

Pont a napokban írtunk arról, hogy szépen lassan a Marsot is összeszemeteljük: A Mars sem ússza meg: már több mint 7 tonna szemetet hagytunk a bolygón

A NASA rövid közleménye szerint a helikopter a hétvégén végrehajtott 33. repülése során egy „kis darab idegen tárgyakból származó törmelékről" készített felvételeket. Az említett kis tárgy viszont nem volt látható az Ingenuity előző repülése során.

A felvételeken látszik, hogy a kósza, rongyszerű tárgy felszállás közben a helikopter négy lábának egyikére akaszkodott, mielőtt ártalmatlanul elsodródott volna.

A NASA szerint „az Ingenuity és a Perseverance csapata jelenleg is dolgozik a törmelék forrásának meghatározásán".

A kis négykilós helikopter már így is csoda, hogy működik: másfél évvel az első repülése után is képes a levegőbe emelkedni, pedig a NASA szakemberei csupán 30 napra és 5 felszállásra tervezték, amit már rég túlteljesített. A NASA azonban kiemelte: az idegen tárgy semmilyen formában nem korlátozta a helikopter működését.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk