Időkapszulát rejt el a NASA az utókornak
Ezúttal nem az idegeneknek szól.

Az 1970-es években négy szonda is egyirányú útra indult a Naprendszeren kívülre. A NASA akkor úgy döntött, hogy az első ember alkotta eszközökre, amelyek a csillagközi térbe merészkednek, üzeneteket helyeznek el, hátha egyszer valaki találkozik majd az objektumokkal. Név szerint a Pioner-10-re, a Pioner-11-re, a Voyager-1-re és a Voyager-2-re kerültek úgynevezett Pioner-táblák és Voyager-lemezek.

Ezt az örökséget folytatva, a NASA szakemberei szintén hasonló üzenettel látták el a legújabb, Lucy nevű űrszondájukat. A szonda viszont nem lép ki a Naprendszerből, ezért inkább amolyan időkapszulaként szolgál majd az utókor számára.

Az űreszközé lesz az első misszió, amely az úgynevezett trójai aszteroidákhoz látogat el, amik a fő kisbolygóövön túl keringenek. Ezek a titokzatos, kis objektumok a bolygók kialakulásának kövületei is egyben, a NASA ezért az 1974-ben feltárt Australopithecus afarensis faj egyik leletéről, Lucyról nevezte el az eszközt. Nem mellesleg a Lucy in the Sky with Diamonds című Beatles-nóta is inspirálta a szakembereket.

A tervek szerint, miután az űrszonda 2033-ban befejezi küldetését, az eszköz még évezredekig vagy akár évmilliókig utazhat az aszteroidák és a Föld között – éppen ezért rejtettek bele üzenetet, hátha a távoli jövőben az utókor egyszer rátalál.

Az időkapszula inkább hasonlít egy emléktáblára, amelyet a társadalom kimagasló szereplőinek üzeneteit tartalmazza: irodalmi Nobel-díjasok, költők és más inspiráló személyek gondolatai olvashatóak rajta. Többek között a Beatles is az emléktáblán lesz.

Emellett még a Naprendszer jelenleg ismert formáját is rögzítik majd rajta. A Lucy várható kilövése 2021. október 16-án történik majd.


A figyelmetekbe ajánljuk