Ekkora bajban van a NASA? Civilek fotóit gyűjtik össze, hogy megértsék ezt a jelenséget

Ekkora bajban van a NASA? Civilek fotóit gyűjtik össze, hogy megértsék ezt a jelenséget

A NASA tömegesen gyűjti össze a civilek fotóit egy rejtélyes égi jelenség tanulmányozására, amelyet a tudósok csak „sprite-oknak" (magyarul Vörös Lidérceknek) neveztek el.


Az ügynökség bejelentette legújabb „polgári tudományos projektjének" összehívását, amit Spritacularnak neveztek el, és amely a lenyűgöző sprite-jelenségről, valamint más, a zivatarok közelében előforduló, furcsa fényvillanásokat produkáló tranziens fényes eseményekről (TLE) készült képek forrása lesz.

Az emberek csodálatos képeket készítenek a sprite-okról, de ezeket csak szórványosan osztják meg az interneten, és a tudományos közösség nagy része nem tud ezekről a felvételekről. A Spritacular ezt a hiányt fogja áthidalni azzal, hogy létrehozza a sprite-ok és más TLE-k első olyan tömeges adatbázisát, amely könnyen hozzáférhető a tudományos kutatások számára

– mondta Dr. Burcu Kosar, a NASA űrfizikusa és az új projekt vezető kutatója az ügynökség közleményében.

Mint a NASA megjegyzi, ezt a hihetetlen jelenséget egészen 1989-ig nem nevezték meg és nem dokumentálták modern fotókon, de a Minnesotai Egyetem kutatói „merő véletlenségből" megörökítették őket, miközben egy rakétaindítás előtt tesztelték a gyenge fényviszonyok között működő filmes felszerelésüket.

Miután a tudósok ezeket a gyönyörű jelenségeket az európai folklór mitikus lényei után „sprite-oknak" nevezték el, az elnevezési konvenció megragadt, és más tudósok olyan neveket adtak a TLE-knek, mint a manók, a kék sugárnyalábok és a halók.

Bár ma már dokumentáció is létezik ezekről a jelenségekről, a tudósok még mindig küzdenek azzal, hogy megértsék a dolgok miértjét – és a NASA a lelkes civil fotósoktól várja a segítséget.

A Spritacular nagy örömmel látja a vadonatúj weboldalán azokat, akik úgy gondolják, hogy egy sprite-ot vagy más TLE-t örökítettek meg. Arra bátorítják a honlapra látogatókat, hogy hozzanak létre egy fiókot, és töltsék fel a képeiket, valamint adják meg a felvételek készítésének időpontját és helyét.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk