nap és merkúr
Shutterstoc

Illusztráció

Lenyűgöző videón a Nap előtt elhaladó Merkúr

A találkozóról készült pár parádés felvétel.

2023. január 3-án a Naprendszer legbelső bolygója, a Merkúr keresztezte a Solar Orbiter napkutató szonda látómezejét – írja a Spacejunkie. Az ESA és a NASA közös űreszközének ezzel remek lehetősége adódott, hogy tovább javítsa adatainak minőségét. A találkozó során a Merkúr egy tökéletesen fekete körként jelent meg, amely a Nap „arcán” haladt át, ez pedig értékes lehetőséget kínált a műszerek kalibrálására – olvasható.

Az eseményt számos műszer rögzítette, köztük az úgynevezett Polarimetric and Helioseismic Imager (PHI) is, melynek képén a Merkúr határozottan különbözik a fentebbi napfoltoktól. Az Extreme Ultraviolet Imager (EUI) ezzel szemben mozgóképet készített a bolygó áthaladásáról – erről a felvételről azt láthatjuk, ahogyan a Merkúr elhagyja a napkorongot.

Az oldal szerint a bolygóátvonulások (tranzit) számos céllal felhasználhatóak. Az elmúlt századokban a Naprendszerünk méretének kiszámítására szolgáltak, újabban pedig a legsikeresebb módszerré léptek elő, hogy egy csillag körül keringő bolygót megtaláljanak; ahogy a planéta közvetlenül elhalad a csillag előtt, annak fényében apró gyengülés mérhető. Mivel ez egy rendszeresen ismétlődő jelenség, kiszámítható az égitest mérete és pályája.


A figyelmetekbe ajánljuk