napkitörés
Ráadásul rögzíteni is sikerült.

Szeptember 5-én egy hatalmas koronakidobódást (CME) regisztrálták a Nap túlsó oldalán, amely jelentős sugárzási vihart is küldött a Naprendszerbe. A kitörésnek ráadásul ez egy ritka típusa volt, amelyben a forró gázból álló, táguló glória az egész Nap körül látható – mutatta be a jelenséget a ScienceAlert.

Gyakran ezek a kitörések a Föld felé tartanak, ahogy egy augusztus végi kitöréssorozat is, de a mostani CME a túloldalon volt, tehát távolodik a Földtől, így nem fogjuk látni a napviharok szokásos hatásait.

De ez nem jelenti azt, hogy ne észleltük volna!

A Vénusz pont a közeledő vihar útjába került, így vele együtt a Solar Orbiter, az Európai Űrügynökség és a NASA közös űrszondája is, amely jelenleg a bolygó közelében tartózkodik.

A szerencsés csillagállásnak köszönhetően a szakembereknek ritka lehetősége nyílt arra, hogy megfigyeljenek egy gigantikus, távoli CME-t, ami általában meglehetősen nehéz feladat számunkra - nem véletlen, hogy a tudósok szerint még évekig fogják a tudományos lapok tanulmányozni az észlelést.

Nyugodtan állíthatom, hogy a szeptember 5-i esemény az egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) napenergiájú vihar volt, amit eddig láttunk a Solar Orbiter 2020-as indulása óta

– mondta George Ho napfizikus a Johns Hopkins Alkalmazott Fizikai Laboratóriumból.

Az nem világos, hogy a Nap melyik részén történt a kitörés, de valószínűnek tűnik, hogy a bűnös az AR 3088 nevű napfolt régió, amely augusztus végén elfordult a Nap korongja mögött.

A Solar Orbiter műszerei pedig a napenergetikai részecskék jelentős növekedését regisztrálta, és sikerült adatokat is gyűjtenie. Az információ segíthet a tudósoknak kategorizálni az ehhez hasonló eseményeket, és jobban megérteni a Nap viselkedését és az űrkörnyezetre gyakorolt hatását.

A fokozott aktivitás arra utalhat a szakértők szerint, hogy a Nap elkezdett „felébredni" a szokásos 11 éves aktivitási ciklusának nyugodtabb szakaszából. Egyes előrejelzők szerint a közelgő naptevékenységi ciklus a feljegyzett történelem legerősebb ciklusa lehet – bár a Nap viselkedésének előrejelzésére vonatkozó becslések továbbra is korlátozottak.


A figyelmetekbe ajánljuk