sport motiváció

Ezzel a módszerrel könnyedén fenntarthatod a motivációdat a diétád alatt

Ráadásul az élet számos más pontján is előnyünkre válhat.

Számos kutatás megállapította már, hogy a megfelelő táplálkozás, a mérsékelt alkoholfogyasztás és a több testmozgás nagyban befolyásolja az egészségünket. A felsoroltakat elméletben mindenki unalomig ismeri már, de mégsem megy olyan könnyen a gyakorlatban.

Egy tanulmány szerint azonban a vizualizáció a pszichológiai kulcsa motivációra - számolt be róla a PsyBlog.

A kutatás szerint, ha a fenti életmódbeli változásokat vizualizáljuk, az segíthet megváltoztatni a viselkedésünket és a motivációnkat. Magyarul: minél inkább vizualizálják az emberek a szükséges viselkedési formákat, annál motiváltabbak lesznek a változtatásra.

Erős kapcsolat van az olyan krónikus betegségek, mint a szívbetegség és a cukorbetegség, valamint a viselkedés között. A képi beavatkozások olcsó és hatékony módját kínálják az egészséges viselkedés, például a fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás népszerűsítésének. Azt találtuk, hogy azok az emberek, akik egyszerűen csak vizualizálták az egészséges viselkedés rendszeres gyakorlásához szükséges lépéseket, nagyobb valószínűséggel voltak motiváltak, és a gyakorlatban is egészségesebben éltek

– mondta Martin Hagger, a tanulmány társszerzője.

A kutatók 26 különböző tanulmány eredményeit nézték át, majd összegezték, hogy teszteljék a vizualizáció optimális körülményeit.

Ebből kimutatták, hogy a képzelet jobban működött, ha:

  • az emberek sms-ben kaptak emlékeztetőket,
  • a vizualizáció hosszabb ideig tartott
  • és részletes utasításokat kaptak

Korábbi tanulmányokban már alkalmazták a képi beavatkozásokat különböző kontextusokban, többek között a sportolók teljesítményének fokozására, a pilóták repülésszimulációs képzésére és a kórházi tünetek enyhítésére.

A mostani kutatás azt mutatja, hogy a képzeletbeli beavatkozások az egészséges viselkedésben való részvétel elősegítésében is hatékonyak.

Hagger szerint az eredményeik nemcsak az egészségügyi szakemberek számára lehetnek érdekesek világszerte, hanem más iparágak hasznára is válhat, és akár a gyakorlatban is elterjedhet a módszer.


A figyelmetekbe ajánljuk