mérleg

Ezzel a diétával nemcsak fogyásunk lehet eredményes, a memóriánk is javulhat

Sokszor hallottuk már: a jó diéta ismérve, hogy nemcsak fizikailag, de mentálisan is jó hatással van ránk. Ennek oka, hogy agyunkat is a megfelelő tápanyagokkal látjuk el, emiatt pedig memóriánk is javul.A fenti állítás bizonyításához az egyik legjobb technika az időszakos böjtölés, mely több kutatás szerint az egyik legjobb diéta a fogyni vágyók számára. Az időszakos böjt ugyanis ugyanolyan mértékű fogyást eredményezhet, mint a rendszeres kalóriakorlátozás, de a hasi zsír leadását is fokozza – írja a Psyblog.

Ennél a diétánál ráadásul csökken a vérnyomásunk is, de vércukorszintünk és nyugalmi pulzusszámunk is alacsonyabb lesz.

Az időszakos böjtölésnek két típusa van:

  • az egyik a nap azon időszakának korlátozását jelenti, amikor az emberek ehetnek: ilyenkor a reggelit a szokásosnál 90 perccel később, a vacsorát pedig 90 perccel korábban fogyasztják, és ezen a 6-8 órás időintervallumon kívül semmi sem marad;
  • a másik megközelítés szerint a hét két napján csak egy étkezést fogyasztunk, a hét többi napján pedig normálisan étkezünk (ez az úgynevezett 5:2 diéta).

Az időszakos böjtöléssel kapcsolatban végzett állatkísérletek eredményei azt mutatjuk, hogy ez a diétatípus támogatja a sejtek egészségét, melynek oka az őseink által tapasztalt táplálékhiányos életvitel. A böjt hatására a szervezet átáll, és a cukorégetés helyett a zsírt alakítja át energiává.

Ez a váltás növeli a stresszellenállást, a vércukorszint szabályozását és csökkenti a gyulladást, de ide sorolható a memória javulása is.

Az időszakos böjtölők emlékezőképessége jelentős javulást mutatatott abban az esetben, ha a diétát hosszabb ideig fent tudták tartani, ám ehhez az is szükséges, hogy átvészeljék a kezdeti nehéz időszakot.

A betegeket tájékoztatni kell arról, hogy kezdetben gyakori az éhségérzet és az ingerlékenység, ami általában két hét és egy hónap elteltével elmúlik, ahogy a test és az agy hozzászokik az új szokáshoz

– mondta Mark Mattson az időszakos böjtölés egyik kutatója.

A figyelmetekbe ajánljuk