óceán tenger naplemente

Tényleg meterotiokból származik a víz?

A tudósok között továbbra is vitatott kérdés, hogy honnan származik a Föld vize, de egy tavaly Angliában landolt meteorit kulcsfontosságú bizonyítékot tartalmazhat.


A Winchcombe meteoritnak nevezett űrsziklát a londoni Nemzeti Történeti Múzeum kutatói vizsgálták, és megállapították, hogy a földi vízhez hasonló vizet tartalmaz. A Science Advances folyóiratban megjelent kísérő tanulmányuk jelentős hitelt ad annak az uralkodó elméletnek, amely szerint a Föld a hatalmas vízkészletét aszteroidákból nyerte.

Ez is érdekelhet: Olyan anyagot sikerült előállítani, amilyen eddig még nem létezett a Földön

Az olyan meteoritok, mint a Winchcombe, elég jól illeszkednek a Föld óceánjaiban lévő vízhez, ami arra utal, hogy az aszteroidák lehettek a víz fő forrásai

mondta a The Guardiannek Ashley King, a tanulmány vezető szerzője, a múzeum tudományos munkatársa.

A meteorit összetétele a mérések szerint körülbelül 2 tömegszázalék szén és 11 tömegszázalék víz volt. A benne rekedt földönkívüli aminosavak további felfedezésével az élet alapvető építőköveit ismerhetjük meg, ami hasonlóképpen megerősíti azt az elméletet, hogy a szerves anyagokat – a vízhez hasonlóan – szintén meteoritok szállították.

A legtöbb meteorit szétesik, mielőtt a Földre hullna, és gyakran soha nem találják meg. A megtaláltakat általában a Föld és annak légköre veszélyezteti, ami azt jelenti, hogy a tudósok nem lehetnek teljesen biztosak abban, hogy amit találnak benne: az az űrből vagy a mi világunkból származik.

A legtöbb CM-kondrit (egy meteoritfajta) a bolygonkón található vízhez hasonló folyadékot tartalmaz, de ezek a kőzetek napokon (vagy heteken) belül megváltoznak és lebomlanak a Földön, és így csak azért lehetnek földszerűek, mert felszívták az esővizet

– mondta Luke Daly, a Glasgow-i Egyetem bolygókutatója és a tanulmány társszerzője.

Azonban annak köszönhetően, hogy a Winchcombe-i meteoritot milyen gyorsan megtalálták ez nem jelentett problémát.

Ez is érdekelhet: Többen is videóra vettek egy rejtélyes, zöld tűzgömböt – a tudósok sem értik a jelenséget

A Winchcombe gyors visszaszerzésének és gondozásának köszönhetően az egyik legtisztább, elemezhető meteorit, amely a tudósok számára izgalmas időbeli visszapillantást nyújt a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti eredeti összetételébe.

Mindent egybevetve, az eredmények nem jelentenek végleges bizonyítékot arra, hogy a víz az űrből származik, de az elindulás mindeképpen kecsegtető.

A figyelmetekbe ajánljuk