Egy meteor az égen.

Illusztráció.

Többen is videóra vettek egy rejtélyes, zöld tűzgömböt – a tudósok sem értik a jelenséget

Szerda este Írországban és az Egyesült Királyságban több ezer néző csodálkozva figyelte, ahogy egy alacsonyan repülő meteor zöld tűzgömbje végigsöpört a lakott területek éjszakai egén.


A tűzgömböt először szürkület után észlelték, és több mint 1000 bejelentés érkezett a Nemzetközi Meteorszervezethez. Más szóval, elég sokan figyelték ezt az égő űrszemetet.

Mindannyiunk szerencséjére a szóban forgó bámészkodók rengeteg különböző szögből videóra vették a tűzgömböt. Az alábbiakban megnézhetünk néhányat a legjobbak közül.

Nem mindennap láthatunk olyan fényes, élénk színű és alacsonyan a föld felett elrepülő meteort, mint ez. Néhány szemtanú azt állította, hogy hallották, amint elrepült mellettük az objektum

– írja a New York Post.

Természetesen rengeteg találgatás látott napvilágot a meteor természetét illetően, a szokásos űrsziklás verziótól kezdve a Starlink egyik lehetséges eszközéig. Emellett nem meglepő módon az UFO-kártya is előkerült.

A UK Meteor Network szerint a tűzgömb valószínűleg csak egy űrszemét volt, és ezzel a következtetéssel a UK Fireball Alliance tudósai is egyetértenek.

Sajnos elég nagy az esélye annak, hogy űrszemétről van szó. A tűzgömbnek nagyon sekély belépési szöge volt, jelentős mennyiségű fragmentációval, ami jellemző az űrszemétre, és lassúnak tűnik. Az űrsziklák általában kicsit gyorsabbak

– mondta a New Scientistnek John Daly bolygókutató és a Fireball Alliance tagja, figyelmeztetve, hogy a számításokat még nem tekintik véglegesnek.

A brit Meteor Network azonban később azt tweetelte, hogy nem találtak semmilyen ismert űrszemetet vagy műhold-pályaelhagyást, amely magyarázatot adhatna erre a tűzgömbre.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk