brown house under stary night

A robbanás impaktja tízszer akkora erejű volt, mint az atombombáé Hiroshimában.


Egy 15 évig tartó kutatás eredményeként kutatók rájöttek, hogy a mai Jordánia területén található egykori várost, Tall el-Hammam egy, a Földbe csapódó meteor pusztította el. Azt hamar kizárták, hogy háború, földrengés, vagy vulkán okozta volna a város vesztét. Ugyanis a leletek közt olvadt fémet is találtak, a felsoroltak közül viszont egyik se olvassza meg a fémtárgyakat.

A bizonyítékok alapján történő modellezés révén, továbbá becsapódásszakértők bevonásával, hogy a 3600 éve történt tragédiának az okozója egy hatalmas űrszikla volt, ami 61 ezer kph-os sebességgel csapódott be a Földbe. Becsapódást ugyanakkor nem élték már meg az emberek, ugyanis 4 km-rel a felszín felett a szikla felrobbant, aki belenézett, nyomban megvakult. A robbanás következtében 2 ezer fok Celsius hőmérséklet keletkezett, amitől lángba borult az egész város, az emberek pedig nyomban elégtek. A robbanás impaktja nagyjából a Hirosimára ledobott atombomba ezerszerese volt.

A robbanást követően a törmelék 1200 kph sebességgel csapódott bele a talajba. Az ettől keletkező léghullámok erősebbek voltak, mint bármelyik tornádó valaha a bolygónkon, azonnal elpusztítva mindent, ami az útjába került. A városban található nagyjából 8 ezer ember és számtalan állat közül esélyese se volt senkinek túlélni a meteorral való találkozást.

Ugyanakkor a város határain kívül nem elképzelhetetlen, hogy a megfelelő biztonságos távból valaki valamilyen módon szemtanúja lehetett az esetnek. Sőt az sem kizárt, hogy a Bibliában Szodoma története valójában erről a városról szólt, ami szájról-szájra terjedve alakult azzá, ami végül lett. Valószínűleg nem mindennap tűnt el akkoriban egy város egyik napról a másikra a Föld felszínéről.

(Forrás: ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk