tyúk

Miről kotkodál a tyúk? A mesterséges intelligencia elárulja

Egy japán kutatócsoport kitalálta, hogy miképp lehet a mesterséges intelligencia segítségével lefordítani a csirkék kotkodálását.

A publikációban részletezik, hogy a Tokiói Egyetem professzora, Adrian David Cheok vezette csapat egy olyan rendszerrel állt elő, amely képes értelmezni a csirkék különböző érzelmi állapotait, beleértve az éhséget, félelmet, haragot, elégedettséget, izgatottságot és szorongást. Mindezt a Deep Emotional Analysis Learningnek nevezett csúcstechnika segítségével – írja a Futurism.

Ez is érdekelhet: Miért kerül egy csirke több mint félmillió forintba?

Szerintük a technológia összetett matematikai algoritmusokban gyökerezik, de még a tyúkok folyamatosan változó hangmintáihoz is képes alkalmazkodni, így idővel egyre jobban meg tudja majd fejteni a csirkék hangjait.

Az új rendszer teszteléséhez a csapat 80 csirkétől származó mintákat vett fel és elemzett. Ezt követően a mintákat egy algoritmushoz kapcsolták, hogy a későbbiekben a hangmintákat a szárnyasok különböző érzelmi állapotaihoz párosítsák. A kutatók szerint egy nyolc állatpszichológusból és állatorvosból álló csapattal együttműködve meglepően nagy pontossággal tudták meghatározni egy adott tyúk mentális állapotát.

ty\u00fakok

Unsplash

Kísérleteink eredményei azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási technikák segítségével a csirkék érzelmi állapotát fel lehet ismerni a hangjelzéseik alapján

– olvasható a tanulmányban.

Bár a kutatás ígéretesnek hangzik, ezeket az eredményeket nem szabad még teljesen készpénznek venni. A kutatók tanulmányukban elismerték, hogy modelljük pontossága változhat a különböző fajták és környezeti feltételek miatt, illetve, hogy a képzéshez és értékeléshez használt adathalmaz nem feltétlenül ragadja meg a csirkék érzelmi állapotainak teljes skáláját. De azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy van a csirkék kommunikációjának számos más módja is, például a testbeszéd és a társas interakciók.

Ez is érdekelhet: Lefordította a malacok röfögését egy mesterséges intelligencia

Ez egy hatalmas ugrás a tudomány számára. És ez még csak a kezdet. Reméljük, hogy ezeket a mesterséges intelligencia- és ML-technikákat más állatokra is adaptálni tudjuk majd, és megalapozzuk a hihetetlen intelligenciát a különböző, állatokkal kapcsolatos iparágakban

– mondta Cheok.

A figyelmetekbe ajánljuk