gorilla gondolkodik
Shutterstock

Új hangot fejlesztettek ki a gorillák, hogy élelemhez jussanak

Az atlantai állatkertben élő nyugati síkvidéki gorillák (Gorilla gorilla gorilla gorilla) egy különös, köhögés és tüsszentés keverékű hang segítségével hívják a gondozóikat.

Szakértők szerint csak két másik faj mutatta azt a képességet, hogy új hanglejtéseket hozzon létre az emberi figyelem felkeltésére: az állatkertben tartott csimpánzok és az orángutánok. De most már a gorillákat is hozzáadhatjuk a listához.

Ezen a videón a 24 éves Sukari gorillanőstény mutatja be az emberi „khm" gorilla megfelelőjét, amelyet a kutatók „horkantásnak" neveztek el.

Az egyik leghíresebb gorilla, Koko a '80-as és '90-es években jól bemutatta a gorillák intelligenciáját azzal a képességével, hogy jelbeszéddel kommunikált az emberekkel. De a gorillát akkoriban kiképezték a jelbeszédre, ellenben a mostani gorillák maguktól alakították ki ezt az egyedi kommunikációt.

A kutatók még egy kísérletet is végeztek, hogy biztosra menjenek, és az állatkert nyolc gorilláját három különböző helyzetbe helyezték.

Az elsőben csak az állatgondozó volt jelen, a másodikban csak az étel, az utolsóban pedig az állatgondozó tartotta a kezében az ételt.

Az érintett gorillák akkor használták leginkább az új hanglejtést, amikor az ember is jelen volt az élelemmel, ami arra utal, hogy a hívás valószínűleg az állattartó figyelmének felkeltésére irányul.

Ráadásul ugyanezt a hívást más amerikai állatkertekben is felfedezték. Az Egyesült Államok és Kanada 11 különböző állatkertjében elhelyezett 33 gorilláról jelentették, hogy hasonló hangot adnak ki, bár eddig csak hat gorilláról, négy különböző létesítményben igazolták, hogy használják a hangot.

A kutatók szerint az új hang arra is bizonyíték, hogy a gorillák valóban képesek új hangokat kiadni új kontextusokban, amiért úgynevezett vokális tanulók is. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a gorillák képesek felismerni és megkülönböztetni a különböző emberek hangját.

Az összetett hangtanulás – az egyedi hangok előállításának képessége– az állatvilágban kifejezetten ritka: csak néhány madárfajnál, denevérnél, fókánál, cetféléknél és elefántoknál igazolódott. De mindannyian utánzás útján teszik.

Az akusztikai elemzés viszont kimutatta, hogy a gorillák horkantása egyedi hang, nem pedig utánzás.

(ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk