kutya rág szőnyeg parketta padló kanapé mancs orr fül pofa pofi szőr labrador golden retriever

A század közepére odáig fejlődhet az emberi technológia, hogy képessé teheti kutyáinkat a beszédre. A The Big Bang Fair fiataloknak szóló tudományos, ösztönző kiállítás egyik korábbi témája a szerves életformák és az elektromos eszközök konvergenciája volt.


Ian Pearson jövőkutató szerint a 21. század második felében előtérbe kerül a tudománynak ez az ága. A találgatások mellett, hogy a jövőben nanotechnológiával növesztett fogakkal helyettesíthetjük a már kihullott sajátjainkat, 2050-re több spekuláció is szól házikedvenceinkről.

Dr. Pearson szerint lehetséges, hogy az állatok képességeinek javítása érdekében technológiát fogunk alkalmazni a jövőben. A különböző beültethető eszközök a mainál okosabbá tehetik kedvenceinket, valamint megadhatja számukra a beszéd képességét. Ki tudja, talán úgy társaloghatunk majd kutyáinkkal, mint a Fel! című rajzfilmben Russell, a tolmácsnyakörvet viselő talált kutyájával, Duggal.

Az intelligens háziállatok kérdése persze állatvédelmi kérdéseket is felvet, hiszen bármennyire is jól hangzik, hogy társaloghatunk kiskedvencünkkel, nem tudhatjuk, hogy egy ilyen, beültetett technológia hosszútávon milyen hatással lenne a szervezetükre. Ezt persze a tudósok dolga megvizsgálni, és eredményeik alapján fejlesztéseket tenni. Mindenesetre háziállataink chipeltetése után talán nem nehéz elképzelni, hogy 30 év múlva még egy eszközt ültetünk a bőrük alá.

„Evolúciós folyamataink megváltozhatnak a technológiánkra reagálva. Izgalmas a gondolat, hogy már nem a természet kényszerít ránk változásokat, hanem saját áttöréseink teszik lehetővé a kívánt fejlődést"

- mondta Ian Pearson.

via BT

A figyelmetekbe ajánljuk