kisfiú fogja a tarkóját, ül az ágyszélén
Azok az emberek, akik gyermekkorukban többet voltak a természetben, felnőttként jobb mentális egészségnek örvendenek – derül ki egy kutatásból.

Az udvaron való játék, a túrázás és a természetben való aktív lét összefügg a későbbi depresszió és szorongás csökkenésével. A tanulmány szerint azok, akik gyermekkorukban nem voltak szoros kapcsolatban a természettel, felnőttként kevésbé tudják értékelni annak előnyeit – kezdi a PsyBlog.

Sajnos az európai emberek 73 százaléka olyan városokban él, ahol kevés a zöldterület. Mivel a népesség világszerte továbbra is urbanizálódik, valószínűleg egyre kevesebb lesz azoknak az embereknek a száma, akik könnyen el tudják érni és ki tudják használni a természet előnyeit.

A kísérlethez készült vizsgálatban 3585, minden korosztályból származó ember vett részt. Mindannyiukat megkérdezték, hogy gyermekkorukban milyen gyakran voltak a természetben, akár céltudatos tevékenységek, például túrázás, vagy akár csak egy kis bújocska keretében az udvaron.

Általánosságban elmondható, hogy azok a résztvevők, akik gyermekkorukban kevésbé voltak kitéve a természetnek, kisebb jelentőséget tulajdonítottak a természetes környezetnek.

– mondta Myriam Preuss, a tanulmány fő szerzője.

Az eredmények pedig azt mutatták, hogy azok a felnőttek, akik többet tartózkodtak a szabadban, nem csak jobban értékelték a természetet, de sokkal jobb mentális egészségnek örvendtek, mint azok akik nem.

Dr. Mark Nieuwenhuijsen, a tanulmány társszerzője pedig a következőt fűzte hozzá az adatokhoz:

Ezért kívánatos lenne, ha a természetes kültéri környezetet elérhetővé, még vonzóbbá és biztonságossá tennénk a gyermekeink számára. Felhívást kellene intézünk a politikai döntéshozókhoz, hogy javítsák és teremtsék meg a gyerekek számára a természetes terek és a zöld iskolaudvarok lehetőségét
A figyelmetekbe ajánljuk