futás

Tíz perc futás is elég ahhoz, hogy az agyunk beinduljon

Egy új tanulmány szerint elég tíz perc közepes intenzitású futás ahhoz, hogy javuljon a hangulatunk és a kognitív funkcióink. Az eredményekből a kutatók még többet megtudtak arról, hogyan függ össze a testmozgás a mentális egészséggel.

A Scientific Reports megjelent tanulmány különösen a prefrontális kérget (PFC) vizsgálta, amely az agynak az a része, amely a végrehajtó funkciókkal és a hangulat szabályozásával van kapcsolatban. A kutatók felfedezése szerint a futás fokozott véráramlást eredményezett a területen.

A futás a legtöbb ember számára könnyen elvégezhető testmozgás: nincs szükség komolyabb felszerelésre vagy edzésre ahhoz, hogy elkezdjük, mégis bizonyította meghosszabbítja az élettartamot. Úgy tűnik, a sok összehangolt mozgás az agynak is több gondolkodnivalót ad.

Tekintettel a futás során az egyensúly, a mozgás és a meghajtás koordinálásához szükséges végrehajtó kontroll mértékére, logikus, hogy a prefrontális kéregben megnövekedett neuronális aktivációra kerül sor, és hogy az agyi erőforrások megnövekedése más funkcióknak is hasznára válik a területen

– mondta a japán Tsukubai Egyetem biokémikusa, Hideaki Soya.

Azt ugyan már tudjuk, hogy a testmozgás számos módon fokozhatja a mentális és testi egészséget, de a mentális jóléttel kapcsolatban már jóval kevesebb elemzés készült.

Ezért is döntöttek úgy a kutatók, hogy ezzel a területtel foglalkoznak. Ráadásul futás rendkívül fontos szerepet játszott fajunk evolúciójában, és a laza kocogástól a teljes sprintig számos változata van. Emellett egy olyan tevékenységről van szó, amely fizikailag az egész testet igénybe veszi.

Összesen 26 résztvevőt teszteltek pihenőidőszakok és 10 perces futás után, részben az úgynevezett Stroop Color-Word Test segítségével, amely az agyi feldolgozás reakcióidejét méri.

A gyakorlat után a résztvevők jóval gyorsabban reagáltak a tesztekre, ráadásul a hangulatuk is jobb volt.

Ezt alátámasztották a hangulatszabályozásban is résztvevő prefrontális kéregben található régiók egybeeső aktivációira vonatkozó megállapítások

– mondta Chorphaka Damrongthai, a Tsukuba Egyetem kutatója.

A PFC számos funkciója csak az emberekben létezik, és semmilyen más élőlény agyában nem található meg, így a kutatók szerint az általuk felvázolt felfedezések segíthetik megérteni, hogy hogyan fejlődött fajként az ember.

Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy nem feltétlenül kell sokat mozogni ahhoz, hogy megérezzük a mozgás előnyeit. Korábban már kimutatták, hogy a rövid ideig tartó aktivitás javítja a mentális koncentrációt, a szív egészségét és az anyagcserét.

A kutatók szerint a testmozgás a gyógyszerek egy formájának tekinthető, és a különböző típusú testmozgások olyanok, mint a különböző típusú gyógyszerek. Most már többet lehet tudni a futás hatásairól, így akár egyfajta kezelésként vagy terápiaként is lehet használni.

Összességében ezek az eredmények alátámasztják hipotézisünket, miszerint egy akut, közepes intenzitású futóedzés hangulatjavulást vált ki, és fokozza a végrehajtó funkciókat, ami egybeesik a hangulatszabályozásban részt vevő prefrontális alrégió aktivációjával

– összegezték az eredményeket a kutatók.

(Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk