Az úgynevezett dzsungelvarjak tartják rettegésben a lakókat
Fotó: Getty Images

Az agresszív varjak egyre több gondot okoznak Dél-Koreában

Agresszív varjak tartják rettegésben az embereket Dél-Koreában

Alfred Hitchcock egyik legismertebb filmjében, a Madarakban feldühödött szárnyasok százai tartják rettegésben az embereket, de úgy tűnik, a vásznon látottak most a valóságban is megtörténnek. Dél-Koreában már valódi háborút hirdettek a varjak ellen, miután áramkimaradásokat is okoznak az ország egyes részein.Ha madarakra gondolunk, általában kedves, apró állatok jutnak eszünkbe, akik képtelenek lennének ártani az embereknek. Nos, a hírek szerint Dél-Korea bizonyos részein egészen más a helyzet. A Daily Star számol be a hírről, miszerint az ország egyes területeit intelligens varjak tartják rettegésben; a madarak áramkimaradásokat okoznak és ok nélkül támadnak emberekre.

Ez is érdekelhet! Ezek a madarak akár 10 hónapig is képesek a levegőben maradni

A portál információi szerint az országban az elmúlt három év során összesen 103 alkalommal okoztak részleges vagy teljes áramkimaradást a varjak. Ráadásul ezek az állatok nem a Magyarországon ismert vetési varjak, hanem az úgynevezett dzsungelvarjak (Corvus macrorhynchos), amik jóval nagyobbra nőnek az itthon is ismert fajta egyedeinél.

A dzsungelvarjak \u00e1ramkimarad\u00e1sokat okoznak D\u00e9l-Kore\u00e1ban

A dzsungelvarjak akár 60 centire is megnőhetnek

Fotó: Getty Images

A varjak legutóbb június 13-án okoztak károkat a villamoshálózatban a második legnagyobb dél-koreai város, Puszan környékén.

Az információk szerint közel két órára teljesen elment az áram, ami 500 lakóházat és iskolákat is érintett.

Hasonló eset történt tavaly szeptemberben is, amikor a varjak miatt Szöul északi részén meghibásodott a villamoshálózat és 4 órás áramkimaradás volt.

A dél-koreai hatóságok szinte biztosra veszik, hogy a madarak a felelősek a történtekért, ugyanis minden alkalommal rázott varjakat találtak a meghibásodott vezetékek közelében. És az áramkimaradás csak a probléma egyik fele, ugyanis az állatok rendszeresen emberekre is támadnak. A portálnak megszólalt egy áldozat, aki akkor sérült meg, amikor egy sebesült varjút próbált megmenteni.

Ezt is olvasd el! Úgy tűnik, visszatért Európába a világ egyik legnagyobb sasmadara

A sérült állatot egy virágágyásra raktam és próbáltam segíteni rajta, amikor egy másik varjú a semmiből megtámadott. A fejemet kezdte ütni a csőrével, aztán elrepült, majd újra vissza-visszatért és újra a fejemet vette célba

idézi a portál a dél-koreai lakost.

Az ország kormánya ezek miatt az esetek miatt immár hivatalosan is kártevőnek minősítette a varjakat, de ennél többet hivatalosan nem tehetnek. Mint írják: csapdákkal egyre nehezebb elkapni az állatokat, hiszen rendkívül intelligensek, vadászni pedig – tekintettel a nagyvárosi életre – egyszerűen nem lehet rájuk. A varjaknak valójában egyetlen valódi ellensége van: a szarkák. Csakhogy, a dél-korai vezetés őket a kilencvenes években szintén kártevőnek minősítette, így a faj jelenléte jelentősen csökkent az országban. A tervek szerint hamarosan különböző módszerekkel próbálják majd növelni a szarka-populációt, hogy minél előbb elejét vegyék a varjak támadásainak.


A figyelmetekbe ajánljuk