részegség
Shutterstock

Egyre közelebb a lerészegedés elleni pirula

A kutatók régóta vizsgálják már a a máj által termelt FGF21 hormont, amiről úgy gondolják, hogy kijózanító hatása van a részeg emberekre. Most egy új kutatás is erre jutott.

A részegség ellenszere? 

A kutatóknak úgy tűnik, sikerült közelebb kerülniük ahhoz, hogy hatásos kezelést fejlesszenek ki a lerészegedés ellen, írja a Haszon a Gizmodo alapján.

A Texasi Egyetem tudósai a Cell Metabolism tudományos folyóiratban publikálták munkájukat, mely szerint sikerült részeg egereket gyorsabban kijózanítaniuk úgy, hogy megemelték a szervezetükben az egyébként természetes módon termelődő FGF21 nevű hormon szintjét. További kutatást igényel az eljárás, de a jövőben akár az alkoholmérgezés is kezelhetőnek tűnik ilyen módon.

Ez is érdekelhet: Mi történik az agyadban, ha alkoholt iszol

Az FGF21-et már régóta vizsgálják a kutatók, amire egyfajta csodaszerként tekintenek, mivel a hormon a májban termelődik, és segít az ételek és az alkohol feldolgozásában.

Korábban kimutatták, hogy az FGF21 termelődésének legerősebb indikátora az alkohol. Az egereken végzett kutatás pedig bebizonyította, a hormon arra ösztönzi a rágcsálókat, hogy több vizet igyanak, ami az alkoholfogyasztással összefüggő kiszáradást segíti megelőzni. Emellett valószínűsíthető, hogy próbálja elnyomni az alkohol iránti vágyat is.

Mire jutott a tanulmány? 

A friss kutatásukban az egyetem szakemberei összehasonlították az FGF21 termelésére nem képes egerek eredményeit a hagyományos társaikéval, miután mindkét csoport kapott egy adag alkoholt.

Mindkét csoport szervezete ugyanolyan sebességgel bontotta le az alkoholt, de az FGF21-hiányos egerek tovább maradtak részegek. Amelyek plusz FGF21-et kaptak, másfél órával hamarabb józanodtak ki.

Olvasd el ezt is! Mi történne a testeddel, ha felhagynál az alkoholfogyasztással?

A kutatók szerint a máj nemcsak lebontja az alkoholt, hanem a hormon segítségével jelez az agynak, hogy megvédje azt annak káros hatásától. Valószínűsítik, hogy az embereknél nem lenne ilyen nagy a pluszban beadott FGF21 hatása, de segíthet a súlyos alkoholmérgezésben szenvedő emberek kijózanításában.

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk