magok egy tányérban

Az olajos mag, ami jó hatással van a koleszterinszintedre

Ha mértékkel és tudatosan fogyasztjuk, még az elhízástól sem kell félni – csak jól járhatunk vele.

A dióval dúsított étrend elengedhetetlen lehet azok számára, akik csökkenteni szeretnék a szívbetegségek és a stroke kockázatát – derül ki a különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog oldaláról. Mint kiderült, a diófélék rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozási arányt.

Tanulmányok azt mutatják, hogy már fél csésze dió beiktatása a mindennapi étrendünkbe csökkentheti a rossz koleszterinszintet (alacsony sűrűségű lipoprotein, LDL) , valamint a vérnyomást is lejjebb viheti. Ez annak is köszönhető, hogy a dió az omega-3 egy olyan típusát, az alfa-linolénsavat tartalmazza, amely kifejezetten szívbarát.

di\u00f3f\u00e9l\u00e9k

Fotó: Shutterstock

Az eredmények egy olyan tanulmányból származnak, amely a diónak a szív- és érrendszeri egészségre és jólétre gyakorolt hatását vizsgálta – ehhez 708 egészséges, 63 és 79 év közötti felnőtt két éven át napi 30-60 gramm dióadagot kapott.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a diófélék, különösen a dió, csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Ennek egyik oka, hogy csökkentik az LDL-koleszterinszintet, viszont most egy másik okot is találtak a kutatók: javítják az LDL-részecskék minőségét is.

A férfiaknak láthatóan nagyobb hasznára vált a diófogyasztás, náluk 7,9 százalékkal csökkent az LDL-koleszterinszint, míg a nőknél ez az arány csak 2,6 százalék volt.

Bár ez nem jelent óriási LDL-koleszterinszint-csökkenést, fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat kezdetén minden résztvevő egészséges volt.

A magas koleszterinszintű emberek esetében a dióval dúsított étrend utáni LDL-koleszterinszint-csökkenés sokkal nagyobb lehet.

A másik jó hír, hogy ugyan sokan aggódnak a súlygyarapodás miatt, ha diót is beiktatnak az étrendjükbe, de ettől sem kell feltétlen félni: a tanulmány szerint a dióban található egészséges zsírok nem okoztak súlygyarapodást a résztvevőknek.

Egyébként számos más kutatás is megállapította, hogy a diófélék fogyasztása más egészségügyi előnyökkel is jár.

Egy marék dió például 28 százalékkal javítja a hangulatunkat, de a tanulással, a memóriával, sőt a gyógyulással kapcsolatos agyhullámokat is javítja.


A figyelmetekbe ajánljuk