Eddig soha nem látott pillanatot örökítettek meg egy kék bálna anyáról és borjáról

Eddig soha nem látott pillanatot örökítettek meg egy kék bálna anyáról és borjáról

Először rögzítettek víz alatti felvételeket egy kék bálna anyáról, amint borját szoptatja, és ezzel ritka bepillantást engedtek a Föld legnagyobb állatának magánéletébe.


A videót nemrégiben vette fel a délkelet-ázsiai Kelet-Timor partjainál az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) által vezetett kutatási és civil tudományos program, amely 2006 óta tanulmányozza a kék bálnákat – kezdi az IFLScience.

Ez is érdekelhet! Ritka felvétel: gerincferdülésben szenvedő bálna jelent meg Spanyolország partjainál

A nem mindennapi felvételen látható anyát és borját vándorlásuk közben örökítették meg, amely során mintegy 5000 kilométert úsznak, hogy Ausztrália déli részétől az Indonézia partjainál található Banda-tengerbe jussanak.

Kelet-Timor mély, partközeli vizei, különösen a keskeny Ombai-Wetar-szorosban, az egyik legkönnyebben hozzáférhető és legjobb helyszínt kínálják a kék bálna kutatásához a világon.

A kék bálnák a világ legnagyobb állatai, de mégis kiválóan el tudnak bújni az emberek elől, így máig sok mindent nem tudunk róluk. Ezért különösen megható ez a felvétel, mivel ez azt mutatja, hogy a régió fontos szerepet játszik a bálnák szaporodásában és életében.

Olvasd el ezt is! A halász, akit lenyelt egy bálna, majd kiköpött

A kék bálnák akár 33 méter hosszúra is megnőhetnek, és akár 270 tonnát is nyomhatnak. Becslések szerint évszázadokkal ezelőtt több mint 350 ezer egyed élt az óceánban, de a 19. században és a 20. század elején a bálnavadászat megtizedelte a populációjukat. Napjainkban legfeljebb 25 ezer példány él belőlük.

Bár még mindig veszélyeztetett fajnak számítanak, néhány jel arra utal, hogy a kék bálnák erősen helyreálltak, és globális populációjuk növekszik.


A figyelmetekbe ajánljuk