Ritka felvétel: gerincferdülésben szenvedő bálna jelent meg Spanyolország partjainál
Fundación Oceanogràfic

Ritka felvétel: gerincferdülésben szenvedő bálna jelent meg Spanyolország partjainál

A kutatók szerint valószínűleg valamilyen külső behatás következménye a deformáció.

Az előző hétvégén egy hatalmas közönséges barázdásbálnát fedeztek fel a Spanyolország keleti partjainál fekvő Cullera városánál, a bálna pedig jól láthatóan küszködött a mozgással. Az állatról eredetileg azt hitték, hogy halászhálókba gabalyodott, de később kiderült, hogy ismeretlen eredetű gerincfejlődési rendellenességgel küzd.

A közönséges barázdásbálnát, amely a kék bálna után a második legnagyobb bálnafaj, először egy hajóskapitány vette észre, majd szólt a spanyol polgárőrségnek és a valenciai Oceanogràfic València óceanárium szakembereinek.

Egy Facebook-bejegyzésben az óceanárium elmondta, hogy gyorsan kiküldtek egy mentőcsapatot a polgárőrség járőrhajóján a bálna segítségére, majd hamar rájöttek, hogy az állat nem hálóba gabalyodott, hanem súlyos deformációk találhatóak a gerincén. A szakértők viszont nem tudták a bálnát nyomkövetővel ellátni, mivel az állat a nyílt tengeren volt, és a mérete – mintegy 17 méteres és körülbelül 40 tonna súlyú – és torzulása is bonyodalmat okozott.

Néhány óra elteltével a bálna végül eltávolodott a parttól, és eltűnt a Földközi-tengerben. Azonban az Oceanogràfic València kutatócsoportja szerint a bálna általános állapota és az úszással kapcsolatos problémái miatt nagy valószínűséggel ismét felbukkan majd a partok mentén. Emiatt a lakosságot is arra kérték, hogy jelentsék, ha észlelik az állatot.

A gerincferdülés a gerinc kóros oldalirányú görbületét foglalja magában, amelyet leggyakrabban gyermekkorban vagy korai serdülőkorban diagnosztizálnak az embereknél. Számos állatfajnál megfigyelték már, de csak az embereknél alakul ki nyilvánvaló okok nélkül. A bálnákról nem ismert, hogy spontán gerincferdüléssel születnének, így a kutatók szerint a most talált bálna deformációja is valamilyen hajóütközés következménye lehet.

(IFLScience)

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk