kardszárnyú delfin
Shutterstock

Újra lecsaptak a kardszárnyú delfinek, ezúttal közel 20 cápával végeztek egy nap alatt

Most nem a nagy fehér cápákkal kezdtek ki.

Tavaly mi is beszámoltunk arról a két kardszárnyú delfinről, akik 2017 óta fehér cápákra vadásznak a dél-afrikai Gansbaai partjainál. A hím páros azóta se hagyta abba az öldöklést, és az IFLScience cikke szerint a Port és Starboard névre keresztelt állatok egyetlen nap alatt minimum 17 cápát marcangoltak szét.

Ez is érdekelhet: Menekülnek a fehér cápák: két kardszárnyú delfin portyázik Dél-Afrika partjainál

A duó ezúttal a hétkopoltyús tehéncápákra vadászott. A hétkopoltyús tehéncápák általában rájákkal, kisebb cápákkal és fókákkal táplálkoznak, ritkán emberekre is támadnak, de a búvárok közelében általában nyugodtak, ezért könnyű fotót is csinálni róluk.

A szakértők szerint a megtalált tetemek mindegyike szét volt tépve, hiányzott a májuk, és kivétel nélkül nőstények voltak. Hosszúságuk 1,6-2,3 méter volt, és hasonló sérülésekkel rendelkeztek, mint azok, amelyeket szintén Port és Starboard ölt meg még korábban.

Ilyen nagy mennyiségű cápatetemmel még nem találkoztak a kutatók az elmúlt években, és könnyen lehet, hogy a kardszárnyú delfinek több állattal is végeztek, csak őket nem mosta ki a partra a víz.

2015 előtt még a fehér cápák is gyakoriak voltak a térségben, számuk azonban lecsökkent amióta Port és Starboard a területen vadászik. A tudósok a hosszú távú észlelések és más adatok alapján megállapították, hogy több tucat cápa aktívan elkerüli Gansbaai partjait, amikor a páros a közelben van.

A brutális jelenség egyébként nem annyira szokatlan a kardszárnyú delfinek között. Az állatok bármilyen tengeri élőlénnyel képesek kikezdeni – az apró halaktól kezdve a nagytestű cápákon át egészen a kék bálnákig rendeztek már vérfürdőt.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk