két kardszárnyű delfin
Shutterstock

Menekülnek a fehér cápák: két kardszárnyú delfin portyázik Dél-Afrika partjainál

2015 óta minimum 8 fehér cápával végeztek.

2017 óta két hím kardszárnyű delfin legalább nyolc nagy fehér cápát mészárolt le a dél-afrikai Gansbaai partjainak közelében – írja a LiveScience.

A páros, egy kivételt leszámítva, minden esetben széttépte a cápákat – ha ez nem lenne elég, még a májukat is megették. Néhány fehér cápának – amelyeket a tudósok kivétel nélkül holtan és feldarabolva találtak a közeli strandokon – még a szíve is hiányzott.

A brutális jelenség egyébként nem annyira szokatlan a kardszárnyú delfinek között. Az állatok bármilyen tengeri élőlénnyel képesek kikezdeni – az apró halaktól kezdve a nagytestű cápákon át egészen a kék bálnákig rendeztek már vérfürdőt.

Az viszont ritkán fordult elő, hogy két kifejezetten erőszakos egyed párba áll, aminek egyértelmű és közvetlen hatása is van az élőhelyükre – állítják az African Journal of Marine Science című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői.

Úsznak, amerre látnak

Shutterstock

A kutatók szerint a nagy fehér cápák észlelése drámaian csökkent a térségben, mióta a két sorozatgyilkos kardszárnyú öt évvel ezelőtt elkezdte ámokfutását. A tudósok a hosszú távú észlelések és más adatok alapján megállapították, hogy több tucat cápa aktívan elkerüli Gansbaai partjait, amikor a páros a közelben van.

A megjelölt cápák néha hetekre vagy hónapokra eltűntek, vagy elhagyták a területet, pedig történelmileg a régiót nagy ők uralták.

A kutatók szerint a jelenség hasonló, mint amit a vadkutyák alkalmaznak Tanzániában a fokozott oroszlánjelenlétre válaszul. Mint kiderült, minél gyakrabban látogatják a kardszárnyúak a területet, annál tovább maradnak távol a fehér cápák

A kutatók szerint a tömeges cápavándorlás a helyi ökoszisztémára is hatással volt: a legszembetűnőbb, hogy egy új középszintű ragadozó, a bronzcápa költözött a területre, hogy átvegye azt a rést, amelyet korábban a nagy fehér cápák töltöttek be. A bronzcápákat előszeretettel fogyasztják a fehér cápák, de a nagy példányok eltűnésével jelentősen megnőtt a jelenlétük.

A bronzcápák annyira nem bánkódnak a fehér cápák miatt

Shutterstock

A szakértők szerint alapvetően a kardszárnyű delfinek bármilyen vadak is, nem vadásznak nagy fehér cápákra. A tudósok azonban megfigyeltek egy ritka alfajt Dél-Afrikában, amely úgy tűnik, a cápavadászatra specializálódott. Lehetséges, hogy a gyilkos duó is ebbe a csoportba tartozik.


A figyelmetekbe ajánljuk