Hatalmas bálnát észleltek a horvát partoknál

Hatalmas bálnát észleltek a horvát partoknál

Az elmúlt években már több olyan esetről hallhattunk, amikor egy-egy bálna látogatott el Horvátországba. Most pedig legutóbb a Mljet Nemzeti Parknál észlelték.

Nem mindennapi vendégre lettek figyelmesek a Dubrovnik közelében elhelyezkedő Mljet Nemzeti Parknál. A Croatia Week tudósítása szerint a nemzeti parkhoz több bejelentés is érkezett a Mljet-csatornában úszkáló bálnáról.

Ez is érdekelhet: Videóra vették, ahogy majdnem elnyelt két kajakost egy bálna

2024. június 10-én több bejelentés érkezett hozzánk, melyek a Polača és Trstenik települései között húzódó Mljet-csatornán észlelt bálnáról szóltak. Jelenleg ennél több információnk nincsen az állatról, de arra kérünk mindenkit, hogy ne közelítsék meg csónakkal a bálnát, és jelezzék számunkra az észlelés helyét az np-mljet@np-mljet.hr címen

– írja a nemzeti park közleményében.

A bálnaészlelések egyébként nem ritkák az Adrián, tavaly például a Vis szigetén található Komižánál számoltak be hasonlóról. Ekkor legalább kettő, de legfeljebb őt bálna úszkálhatott a partokhoz közel, a csoportot pedig lencsevégre is kapták.

Horvátországban védett állatoknak számítanak a bálnák, védelmükkel és a hozzájuk kapcsolódó kutatásokkal pedig az egyik legnagyobb nonprofit szervezet, a Blue World foglalkozik. A Blue World egy tengerkutatási központot is felállított Mali Lošinjnál, ahol többet tanulhatunk a vízi világról.

A figyelmetekbe ajánljuk