szomorú ember

Kedvtelen vagy? 3 egyszerű gyakorlattal változtathatsz rajta!

Egy kutatás szerint négy perc alatt is boldoggá tehetjük magunkat pár egyszerű gyakorlat segítségével, köztük a boldog pillanatok újraélésével.

Utóbbira az egyik legegyszerűbb megoldás, ha kiválasztunk egy személyes fényképet, amely az életünk egy boldog pillanatát örökíti meg, és hozzáfűzünk néhány szavas leírást. Mint a PsyBlog cikkéből kiderül, a kutatásban részt vevőknek ez a gyakorlat adta a legnagyobb boldogságfokozatot.

Az eredmények több mint 500 ember bevonásával készültek, akik a drogfüggőségük után rehabilitálódtak.

A másik népszerű gyakorlat az volt, amikor az embereknek két előző napi pozitív élményt kellett feljegyezni és értékelni. A harmadik, amikor szintén egy előző napi kihívást kellett elmondani, illetve egy következő napi örömforrást, amit meg lehet majd becsülni.

Dr. Bettina B. Hoeppner, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

A függőséggel foglalkozó tudósok egyre inkább túllépnek a hagyományos, a szerhasználat csökkentésére vagy megszüntetésére irányuló hangsúlyon, és olyan kezelési protokollokat támogatnak, amelyek az életminőséget is magukban foglalják. Mégis, a rendezett pozitív élmények ritkán épülnek be a szerhasználati zavarokkal küzdők kezelésébe. Ezek az eredmények aláhúzzák annak fontosságát, hogy a felépülés kihívásait pozitív élményekkel ellensúlyozzuk. A felépülés nehéz, és ahhoz, hogy az erőfeszítés fenntartható legyen, a pozitív élményeknek elérhetőnek kell lenniük az út során.

A tanulmány a Journal of Substance Abuse Treatment című folyóiratban jelent meg.


A figyelmetekbe ajánljuk