gomba
Unsplash / Visual Stories || Micheile on

A gombaevés tényleg csökkenti a depresszió kockázatát?

Lehet mostantól többen esznek majd gombát?


A gombát fogyasztó embereknél – a legutóbb készült nagyszabású elemzés szerint – kisebb a depresszió kialakulásának kockázata.

Az összefüggés egyelőre ismeretlen, és a kutatók kihangsúlyozták, hogy az adatokat egyelőre óvatosan kell értelmezni. Mindig van rá esély, hogy az eredmények pusztán korrelációt mutatnak, különösen mivel a több gomba fogyasztása nem csökkentette tovább a depresszió kialakulásának esélyét.

Ennek ellenére ez az egyik első nagy megfigyeléses tanulmány az általános gombafogyasztásról és a depresszióról. Több mint 24 ezer felnőtt étrendjét és mentális egészségügyi adatait tartalmazza az Egyesült Államokban 2005 és 2016 között.

Az eredmények nem tesznek különbséget a különböző gombafajták között, de összhangban vannak az oroszlánsörény gombával (Hericium erinaceus) végzett több kisebb klinikai vizsgálattal, amelyek szerint bizonyos gombafajták fogyasztása segíthet a depresszió és a szorongás csökkentésében.

A tanulmány a gombafogyasztás lehetséges egészségügyi előnyeinek egyre bővülő listáját gyarapítja"

– nyilatkozta Joshua Muscat közegészségügyi tudós a Pennsylvaniai Állami Egyetemről.

gomb\u00e1k

Unsplash / Thanh Soledas

Az, hogy egyes gombák mitől tesznek jót az egészségünknek, még mindig rejtély, de a kutatók azon vannak, hogy minél hamarabb értelmet adjanak a jelenségnek.

A fehér gombák (Agaricus bisporus) a leggyakrabban fogyasztott gombák az Egyesült Államokban, és tele vannak káliummal, amelyről úgy gondolják, hogy segít csökkenteni a szorongást. Más ehető gombák, mint például az oroszlánsörény, köztudottan tartalmaznak az agy egészségével összefüggő neurotrófikus faktorokat, valamint gyulladáscsökkentő anyagokat, amelyekről azt feltételezik, hogy segítenek enyhíteni a depresszió tüneteit.

A táplálkozástudomány azonban egy rendkívül összetett ág. A gombák számos olyan vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak nyilvánvaló antidepresszáns hatásukhoz. Annak kiderítéséhez, hogy mely tényezők játszanak szerepet, még sok molekuláris, klinikai és epidemiológiai vizsgálatra lesz szükség.

(Sciencealert)

A figyelmetekbe ajánljuk