green kush in pink bucket

A rendszeres kannabisz-fogyasztóknak csökken az IQ-juk

A dunedini tanulmány kiterjesztése továbbra is bizonyítja, hogy a fű károsíthatja az IQ-t.


Az idősebb felnőttek egyre nagyobb számban használnak kannabiszt rekreációs és/vagy gyógyászati céllal, és nem teljesen értjük még, hogy milyen hatással lehet a kannabisz rájuk, mivel a legtöbb, a kognitív funkciókat és a kannabiszt vizsgáló tanulmány nem terjed ki az idősebb felnőttekre. Egy 2021-es, mindössze 28, 60 éves vagy idősebb felnőtt bevonásával végzett kísérleti vizsgálat arról számolt be, hogy a nem használók szignifikánsan magasabb pontszámot értek el a végrehajtó funkciók terén, mint a hosszú távú (legalább 19 éve) használók. A rövid távú felhasználók (7 év vagy annál kevesebb) mind a végrehajtó funkciók, mind a feldolgozási sebesség tekintetében szignifikánsan magasabb pontszámot értek el, mint a hosszú távú felhasználók.

Most a hosszú távú Dunedin-tanulmány fontos új eredményeket tett közzé a hosszú távú kannabiszhasználat kognitív hatásairól a középkorúak körében. Az eredeti, több mint 1000, 1972-73-ban az új-zélandi Dunedinben született ember bevonásával végzett vizsgálat 38 éves korukra csökkent IQ-értékeket talált azoknál az egyéneknél, akik fiatal tizenévesként kezdtek kannabiszt fogyasztani. A dunedini kohorsz mostanra elérte a 45 éves kort, és megismételték a kognitív képességeik részletes vizsgálatát, ezúttal az agy rövid távú memóriáért és tanulásért felelős részének (a hippokampusznak) a vizsgálatát kísérő MRI-vizsgálatokkal.

Az az új tanulmány a nem használókat, a középkorú szabadidős használókat, a kannabiszról leszokókat, valamint a hosszú távú dohány- és alkoholfogyasztókat hasonlította össze a hosszú távú kannabiszhasználókkal, akiket úgy határoztak meg, hogy az elmúlt évben hetente vagy annál többet használtak kannabiszt, vagy 45 éves korukban megfeleltek a kannabiszfüggőség kutatási kritériumainak, és egy vagy több korábbi vizsgálat során is hetente vagy annál többet használtak kannabiszt. E hosszú távú kannabiszhasználók 31%-a 18 éves kora előtt használta a kannabiszt, 89%-uk rendszeresen (hetente négy vagy több napon át) használta egy vagy több korábbi vizsgálat során, és 72%-uk megfelelt a kannabiszfüggőség kritériumainak egy vagy több korábbi vizsgálat során.

A középkorú szabadidős kannabisz-használókat úgy definiálták, mint akik 32, 38 vagy 45 éves korukban évente 6-51 napot használtak kannabiszt. A kannabiszról leszokók 45 éves korukban nem használtak kannabiszt, de korábban vagy kannabiszfüggőséget diagnosztizáltak náluk, vagy rendszeresen (hetente négy vagy több napon) használták. A hosszú távú kannabiszhasználók IQ-csökkenést, valamint rosszabb tanulási és feldolgozási sebességet mutattak az életük közepén, a gyermekkori IQ-jukhoz képest. Azok az emberek, akik jól ismerték őket, memória- és figyelemproblémákkal jellemezték őket.

A hosszú távú kannabiszhasználók gyermekkorukban átlagos IQ-val rendelkeztek (átlagosan 99,3), felnőttként azonban átlag alatti IQ-val (átlagosan 93,8). Az átlagosan 5,5 pontos, gyermekkorból felnőttkorba történő IQ-csökkenésük jelentősen nagyobb volt, mint az egész életen át nem kannabiszt használóknál megfigyelt csökkenés (átlagosan 0,70). A hosszú távú kannabiszhasználók szignifikánsan nagyobb IQ-csökkenést, rosszabb tanulási és memóriát, valamint gyengébb feldolgozási sebességet mutattak, mint a hosszú távú dohány- vagy alkoholfogyasztók. A szabadidős kannabisz-használók kognitív működése az életközépkorban hasonló volt a megfelelő kontrollcsoportéhoz.

Ez arra utal, hogy a ritka, problémamentes szabadidős kannabiszhasználat az életkor közepén valószínűleg nem veszélyezteti a kognitív funkciókat.A kannabiszról leszokók finom kognitív hiányosságokat mutattak, ami magyarázatot adhat a leszokás előnyeiről szóló tanulmányok ellentmondásos eredményeire.A hosszú távú kannabiszhasználók kisebb hippokampusz térfogatot mutattak a nem használókhoz képest.A tartósabban kannabiszt használó egyéneknek kisebb volt a hippokampusz térfogata, mint a kevésbé tartósan használóknak, ami azt jelenti, hogy a hippokampusz térfogatának csökkenése dózisfüggő.

(Forrás: PsychologyToday)


A figyelmetekbe ajánljuk