woman smoking cigarette in grayscale photography

Durva alvászavarral küszködhetnek a kannabiszhasználók

Akik rendszeresebben tépnek, az vagy túl keveset alszanak jellemzően, vagy túl sokat. És akkor az alvás minőségéről még nem is beszéltünk.


Nagyjából nyolc óra alvás a legtöbbünk számára létfontosságú ahhoz, hogy másnap ne érezzük magunkat zombinak a munkahelyen. Míg egyesek koffeint használnak, hogy napközben éberek maradjanak, mások a kannabiszhoz fordulnak, mint alvássegítőhöz. Most egy nagyszabású tanulmány a kannabisz alvás időtartamára és minőségére gyakorolt hatásáról igencsak megtépázta a kábítószer jótékony alvás előtti választásként való hírnevét.

A kanadai Torontói Egyetem kutatóinak vezetésével az új tanulmány szerzői a közelmúltbeli kannabiszhasználat és az alvás időtartama közötti kapcsolatot kívánták meghatározni egy országosan reprezentatív amerikai mintában. A résztvevőknek be kellett számolniuk korosztályukról, fajukról, nemükről, középiskola utáni végzettségükről, heti átlagos munkaidejükről és egyéb, egészséggel kapcsolatos változókról.

Az alvás időtartamát rövid, optimális vagy hosszú alvásként kategorizálták, a rövid alvást 6 óránál rövidebb, a hosszú alvást pedig 9 óránál hosszabb átlagos hétköznap esti vagy munkanap esti alvásként definiálták. Az alvásminőséget mérő kérdések szintén részei voltak a felmérésnek, amelyek az elalvási nehézségekre, az alvás megtartására, az elmúlt két hétben túl sokat alvásra, valamint arra vonatkoztak, hogy a résztvevők fordultak-e orvoshoz alvásproblémákkal kapcsolatban.

A megkérdezett kannabiszhasználók 34 százalékkal nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy éjszakánként 6 óránál kevesebbet alszanak, mint a nem használók, továbbá 56 százalékkal nagyobb valószínűséggel számoltak be arról is, hogy 9 óránál többet alszanak, mint a nem használók, miután figyelembe vették a lehetséges zavaró tényezőket. A közelmúltban kannabiszt használók nagyobb valószínűséggel számoltak be arról is, hogy nehezen alszanak el, vagy éppen túl sokat alszanak.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk