A tudósok végre rájöttek, miért van a kannabisznak „furcsa" szaga

A tudósok végre rájöttek, miért van a kannabisznak „furcsa" szaga

Az Egyesült Államok egyes államaiban a legális kannabisz bevezetésével az elmúlt évtizedben több mint kétszeresére nőtt a pszichotróp kábítószert szívó, lenyelő vagy alkalmazó amerikaiak száma, ám ennek ellenére még mindig hiányoznak az alapvető információk a növényről.


A tudósok csak mostanra jutottak közelebb ahhoz, hogy megfejtsék, a kannabiszban található számos vegyi anyag közül melyik felelős a különböző „törzsekért". Egészen a közelmúltig azt sem tudták, hogy a kannabiszban található több száz metabolit közül melyik adja a növény jellegzetes szagát.

Tizenhárom kannabisztörzs közelmúltbeli elemzése szerint most kiderült, hogy ez a csípős szag az illékony kénvegyületek (VSC-k) egy családjából származik, amelyeket a természetben eddig nem azonosítottak, de nagyon hasonlítanak a fokhagymában találhatóakhoz.

Más illékony szerves vegyületek, mint például a terpének, szintén a kannabisz jellegzetes illatát adják.

A terpének gyakran megtalálhatóak más aromás növényekben, például a levendulában és a rozmaringban, de korábbi kutatások szerint a kannabisz teljes illatának csak körülbelül a felét adják, és kevés bizonyíték van arra, hogy a bűzös illathoz kapcsolódnának. Az OG Kush törzsben található nagy mennyiségű terpinolén például inkább fás vagy citrusos aromát kölcsönöz a virágnak a kénes helyett.

Unsplash / Matthew Brodeur

A kémiai eredetének feltárása érdekében a kutatók megmérték és elemezték a kannabiszvirágokban és a koncentrált kannabiszkivonatban található különböző erős szagú anyagcseretermékeket.

A csapat kifejezetten a VSC-ket kereste, mivel ezek a vegyületek a görénysprayben és más „büdös" növényekben, például a komlóban és a fokhagymában is megtalálhatók.

Az eredmények végül számos, újszerű VSC-t fedeztek fel, amelyek a fű ikonikus szagához kapcsolódnak. A VSC3-tól VSC7-ig ismert vegyületek mindegyike a fokhagyma VSC-jeihez hasonló szerkezeti felépítést mutat.

Ez azért fontos eredmény, mert a fokhagymában ezek a vegyületek potenciális egészségügyi előnyökkel járhatnak, beleértve a rákellenes tulajdonságokat és a szív- és érrendszeri egészség javulását.

A kannabiszban és a fokhagymában található VSC-k közötti szerkezeti hasonlóságok tehát további vizsgálatokat indokolnak annak megállapítására, hogy az előbbi rendelkeznek-e hasonló egészségügyi előnyökkel, mint az utóbbi"

– írják a szerzők.

(ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk