pteroszauruszok

pteroszauruszok

Megtalálták a legnagyobb jura kori pteroszauruszt

A világ legnagyobb jura kori pteroszauruszát, egy 170 millió éves szárnyas hüllő nyomait találták meg a Skye-sziget szikláiból kiemelkedve.


2017-ben Skye partjainál egy ősi mészkőrétegben felfedeztek egy az éles fogú állkapcsot. Ezt a felfedezést most a fosszilis csontváz részletes vizsgálata követte. Az erről készült tanulmány szerint a repülő gyík szárnyfesztávolsága 2,5 méter volt. A kutatás azt is feltárta, hogy a lény a tudomány számára új faj volt. Most a gael Dearc sgiathanach nevet kapta, a Skye-sziget tiszteletére.

A glasgow-i Hunterian Museum és a Skye szigetén található Staffin Museum kutatóinak ki kellett emelniük a fosszíliát rejtő sziklatáblát, ami fáradságos folyamat volt, és a bejövő dagály miatt zajos is. Ezután pedig az Edinburgh-i Egyetemre kellett szállítaniuk. De megérte a fáradságot. Az ilyen teljes pteroszaurusz fosszíliák nagyon ritkák.

Repülő állatokként a csontjaik nagyon könnyűek, akárcsak a mai madaraké. Ez hihetetlenül törékennyé teszi őket, ezért általában nem maradnak meg fosszíliaként. A példány figyelemre méltó állapota és teljessége, különösen a koponyán megőrződött részletek máris páratlanná teszik az edinburgh-i és a St Andrews-i egyetemek, valamint a National Museums Scotland tudósai számára.

A fosszíliát kiállítják és tovább tanulmányozzák, azt máris megállapították, hogy a Dearcnek jó volt a látása. Mérete pedig azt mutatja, hogy a pteroszauruszok sokkal korábban, jóval a kréta időszak előtt, amikor a madarakkal versenyeztek, nagyobbak lettek, mint gondoltuk, és ez már óriási jelentőséggel bír.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk