jupiter

Elindult a misszió, ami az élet jeleit keresi a Jupiter holdjain

Április 13-án az Európai Űrügynökség (ESA) új nagyszabású missziót indít a Jupiter és jeges holdjai felderítésére, amelyek a tudósok szerint potenciálisan lakhatóak lehetnek az élet számára.


A JUICE misszió részletes megfigyeléseket fog végezni a Naprendszer legnagyobb bolygójáról, valamint három legnagyobb holdjáról. A Callisto, az Europa és a Ganümédész feltehetően mindegyike rendelkezik felszín alatti óceánokkal, és a potenciális élet befogadására alkalmasnak tartják őket – írja az Euronews.

Ez is érdekelhet:Ez az oka annak, hogy nem láthatod a Jupiter gyűrűjét

Az űrszondát az ESA francia-guyanai űrrepülőtérről indítják Ariane-5 rakétával. Ugyanazzal a rakétával, amely 2021-ben a NASA James Webb űrteleszkópját is elindította.

A fellövést követően a napelemtáblákat, antennákat és egyéb műszereket telepít majd, és megkezdődik 8 éves útja a Jupiterhez. Ez idő alatt háromszor fogja megkerülni a Földet és egyszer a Vénuszt, miközben a bolygók gravitációjának segítségével elindul a Jupiter felé, közel 900 millió km-re a Földtől.

A JUICE 2031 júliusára a Jupiter pályájára áll, és a küldetés 2035-ös befejezéséig többször is elrepül a Jupiter holdjai mellett. Majd 2034-ben a Jupiter legnagyobb holdja, a Ganümédész körüli pályára állva a JUICE lesz az első emberi űreszköz, amely egy másik bolygó holdja körül kering.

jupiter

Unsplash

A JUICE részletes megfigyeléseket végez a gázóriásként ismert bolygóról és három nagy, óceánokat tartalmazó holdjáról, hiszen tanulmányozni fogja jeges kérgüket és az alatta lévő, feltételezhetően óceáni rétegeket.

A küldetés célja az is, hogy az eddigi legjobb képet alkossa a Jupiterről, mint a világegyetem egyik legnagyobb gázóriásáról.

A Jupiter összetett bolygó. A légkör, a mágnesesség, a holdak és a poros gyűrűk mind kölcsönhatásban vannak egymással, így pedig, hogy a küldetés megismeri ezen összetevők együttműködését, fényt deríthet arra, hogy milyenek lehetnek a többi gázóriás rendszerei. De az is kiderülhet, hogy máshol, a Jupiterhez hasonló rendszerekben milyen lakható helyek létezhetnek.

A figyelmetekbe ajánljuk