A Jupiter

Érdemes az égre nézni! A Jupiter 59 éve nem volt ilyen közel hozzánk

A mai nap folyamán (szeptember 26-án) a Jupiter 59 éve nem látott közelségbe kerül a Földhöz – és a látvány csodálatos lesz.


A Jupiter távolsága a Naptól nagyjából tizenkét földi évenként 740 millió kilométerre zsugorodik, így különösen jó szögből figyelhetjük meg a „bolygók királyát”.

Technikailag az a pont, amikor a Jupiter távolsága a Naptól az abszolút legrövidebb – az úgynevezett perihélium – csak jövő év elején következik be. Addigra azonban a Föld a saját végtelen pályáján már a sarkon fog száguldani.

A Jupiter legközelebbi éves elhaladása ezen a héten következik be, ez az időzítés az úgynevezett szembenállás. Ez az év egyetlen olyan időszaka, amikor tökéletesen egyenes vonal húzható a Nap-Föld-Jupiter útvonalon.

Az oppozíció és a tökéletes perihélium együttesen egy teljesen frontális szöget ad ki, tehát első sorból láthatjuk a fényesen ragyogó Jupitert. A tökéletes perihéliumhoz talán egy kicsit korán érkeztünk, de legutóbb 1963 októberében volt a Föld ilyen közel az óriáshoz – mindössze 590 millió kilométerre.

Az EarthSky.com szerint a Jupiter látszólagos fényessége -2,9 lesz, ami azt jelenti, hogy az éjszakai égbolt egyik legfényesebb objektuma lesz. Összehasonlításképpen: a telihold látszólagos fényessége -12,5.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk