james Webb
Shutterstock

Illusztráció

Összeállt a James Webb – kezdődhet a mélyűr felfedezése

Most már tényleg nem kell sokat várni, hogy teljes működésre kapcsoljon.

A NASA megerősítette, hogy az emberiség „legnagyobb és technikailag legösszetettebb” űrtudományi teleszkópja, a James Webb befejezte az összehangolási fázisát, és már nem kell sok, hogy ténylegesen megkezdje hivatalos tudományos működését.

A nagyjából 10 milliárd dolláros teleszkóp ezzel célegyenesben van, és most már tényleg jöhetnek az űrkutatásban is mérföldkövet jelentő mélyűri fényképe. A NASA azért már így is közzétett pár mintaképet, amit a James Webb készített. Ezeken a Nagy Magellán-felhő, a Tejútrendszerünk kis szatellitgalaxisa látható.

Most akkor bekapcsolt már? 

A teljes tudományos működése azután indulhat, miután a távcső befejezte az üzembehelyezési fázisát, ami a NASA szerint körülbelül két hónapot vesz igénybe.

Annak ellenére viszont, hogy a teleszkópot még nem használták ki teljes mértékben, már most felülmúlja a várakozásokat. A NASA a közleményében azt írta, hogy a James Webb optikai teljesítménye a tudósok legoptimistább előrejelzéseit is felülmúlja".

A következő lépes minden egyes tudományos műszer konfigurálása és tesztelése, hogy biztosítsák a teljes bevetésre. De a szakértők szerint ez már tényleg a teleszkóp beállítási fázisainak a legvége.


(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk