A James Webb űrteleszkóp

A James Webb-űrtávcső (JWST) befejezte elsődleges tükrének kibontását, ezzel lezárult a két hét alatt lezajlott nagyszabású telepítések sorozata, a cikkben található videón pedig jól látszik, hogy a NASA szakemberei mennyire örültek a történelmi pillanatnak.


A JWST mindkét oldalán két főtükörpanel található, amelyek a távoli világegyetem infravörös fényét gyűjtik össze. Mindegyik három aranyozott hatszögletű tükörből áll. Nemrégiben sikeresen kibontották a jobb oldali szárnyat, mindössze egy nappal a bal oldali szárny beüzemelése után. Most, hogy mindkét oldal a helyére került, teljessé vált a 18 tükörből álló tömb, amely a 6,4 méter széles JWST-t alkotja.

A JWST karácsonykor indult az űrbe, és mivel a teljes méretű tükör túl nagy volt ahhoz, hogy egy rakétán elférjen, a tudósok úgy tervezték meg, hogy alkatrészei összecsukhatóak legyenek, amire korábban még nem volt példa.

Amint a JWST felért az űrbe, megkezdődött a „kicsomagolási" folyamat. A hét elején az űreszköz a legbonyolultabb akadályt is sikeresen abszolválta, a távcső a Napból érkező fény blokkolására és műszereinek hidegen tartására szolgáló napvédő pajzsot is kibontotta. Most, hogy a szerkezet elnyerte végleges formáját, a tudósoknak még egy kicsit játszaniuk kell a tükrökkel, hogy biztosítsák azok igazítását, valamint folytatniuk kell a műszerek kalibrálását, hogy készen álljon az Univerzum titkainak feltárására.

Az alábbi videón jól látszik, hogy a sikeres „kicsomagolás” után a NASA tudósai – érthető módon – nagyon megkönnyebbültek.

A JWST körülbelül két múlva éri el végső célállomását a mélyűrben. Nyárig kell várnunk, hogy megkapjuk az űrtávcső első képeit.

Forrás: The Verge

A figyelmetekbe ajánljuk