ISS
Terry Virtsnek, a NASA volt űrhajósának és az amerikai légierő tesztpilótájának elege van Oroszország provokációiból, különösen, ami az Egyesült Államokkal való együttműködést illeti a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A The Hill című lapnak írt, éles hangú véleménycikkében Virts nem fogta vissza magát, és azt állította, hogy az Egyesült Államoknak „meg kell kezdenie Oroszország kivonását az ISS-partnerségből", miközben „az ISS-en való együttműködést az ISS biztonságos működéséhez szükséges abszolút minimumra kell korlátozni" – idézi a szöveget a Futurism.

Nem folytathatjuk az ISS-en a megszokott módon az üzletet, miközben Oroszország propagandaeszközként használja azt, hogy támogassa ártatlan ukránok ezreinek megölését és globális gazdasági pusztulást okozzon. Putyin lényegében visszavitte Európát 1941-be.

– írja Virts.

Virts egy nemrégiben végrehajtott mutatványra utal, amelyben az orosz űrhajósok két olyan ukrán terület zászlaját tartották (a most elfoglalt luhanszki régió és a donyecki), amelyeket csak Oroszország és Szíria ismer el független területként. A nemzetközi feszültség ezután az eddiginél is jobban megnövekedett az űrben.

A NASA múlt heti közleményében elítélte Oroszországot, amiért visszaél az ISS-hez való hozzáféréssel, hogy Ukrajna-ellenes propagandát terjesszen, és kijelentette, hogy „határozottan elítéli, hogy a Nemzetközi Űrállomást politikai célokra használják fel az Ukrajna elleni háború támogatására, ami alapvetően nem egyeztethető össze az állomásnak a 15 nemzetközi résztvevő ország közötti elsődleges funkciójával, a tudomány és a technológia békés célú fejlesztésével".

Virts a jelenetet „Kelet-Ukrajna megszállásának kirívó szimbólumának, és a háború támogatásának nyilvánvaló kinyilvánításának" nevezte, amely aláássa azt az értéket, amelyet Oroszország az ISS-en képvisel.

Az ISS-nek a béke és az egység szimbólumának kellene lennie, de Oroszország úgy döntött, hogy az agresszió propagandaeszközeként használja

– írja a a volt űrhajós.

Virts emellett Dmitrij Rogozinra, az orosz űrprogram vezetőjének is odaszólt, amiért többször is megfenyegette az ISS amerikai legénységét.

Virts szerint az USA-nak azonnal el kell kezdenie leválni Oroszországról, de azért ez komoly technikai kihívást is jelentene, mivel a NASA-na egy éven belül saját, új vezérlőmodult kellene építenie, megszüntetve az orosz hajtóművektől való függőséget.

Őszintén remélem, hogy egy nap visszatérünk az együttműködéshez egy Putyin utáni Oroszországban, de egyelőre a NASA-nak és más partnerországoknak meg kell hoznia azt a nehéz döntést, hogy megkezdjük a leválás folyamatát

– zárta az írást Virts.


A figyelmetekbe ajánljuk