alvás a konyhaasztalon
A hosszú COVID sokaknak megnehezíti a fertőzés utáni hónapokat is. A jelenség egyik leggyakoribb tünete az állandó fáradékonyság. De lehet valamit kezdeni vele?

A fáradtság több mint egyszerű kimerültség vagy álmosság. Ez rendszerint a pihenés vagy a jó alvás ellenére is fennáll. Mindez valószínűleg a szervezetünk vírusra adott erős immunválaszának eredménye. Néhány embernél azonban a fáradtság még akkor is fennáll, amikor a fertőzés már elmúlt, ami rendkívül frusztráló lehet. Pláne, hogy hiába pihenünk egyszerűen többet, az semmit sem változtat a helyzeten.

A The Conversation szedte össze, miit tudunk a koronavírus utáni fáradtságról, és mi segíthet.

Fáradtság vagy fáradtság? Mi a különbség?

A fáradtság különböző embereknek különböző dolgokat jelenthet. Van, aki azt érzi, hogy az izmai hamar kimerülnek, Mások általános kimerültséget írnak le, akár mozognak, akár nem. Az emberek tapasztalhatnak fizikai, mentális vagy érzelmi fáradtságot, vagy ezek bármely kombinációját.

A fáradtság és a kimerültség között a következő a különbség: a fáradtság elegendő pihenéssel javulhat, míg a kimerültség akkor is fennáll, ha valaki többet alszik és pihen, mint előtte bármikor.

Mekkora problémát jelent? 

Mivel a koronavírus utáni fáradtságnak nincs elfogadott definíciója, nem lehet pontos számokat mondani arról, hogy hányan tapasztalják.

A becslések világszerte jelentősen eltérnek. Egy 21 tanulmányt vizsgáló áttekintés szerint az emberek 13-33 százaléka 16-20 héttel a tünetek megjelenése után is tapasztalta.

Mi segíthet? 

A bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy mi segít a koronavírus utáni fáradtságból való felépülésben még gyerekcipőben járnak. Néhány dolog azonban hasznos lehet.

  1. Tartsa a tempót: a normális tevékenységekhez való visszatérést igazítsuk az energiaszintünkhöz. Válasszuk ki, hogy mi élvez prioritást, és inkább arra összpontosítsunk, amire képesek vagyunk, mint arra, amire nem.
  2. Térjünk vissza fokozatosan a testmozgáshoz: a fokozatos visszatérés segíthet a felépülésben, de szükség lehet némi támogatásra azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük vagy kerüljük el a fáradtságot utána. Egyes terapeuták – ergoterapeuták, fizioterapeuták és mozgásfiziológusok – erre szakosodtak.
  3. Kerüljön előtérbe az alvás: ahelyett, hogy bűntudatot éreznénk a sok alvás miatt, emlékeztessük magunkat arra, hogy alvás közben a test energiát takarít meg és regenerálódik. Fontos, hogy szigorú lefekvési időnk legyen, ugyanakkor pihenjünk, amikor napközben fáradtnak érezzük magunkat.
  4. Együnk tápláló ételeket: a vírus okozta szaglás- és ízlelésvesztés, illetve az étvágytalanság ezt megnehezítheti.Tekintsünk úgy az ételekre, mint ami a szervezetet energiával és a gyógyuláshoz szükséges mikrotápanyagokkal egyaránt feltölti. Ne költsünk egy vagyont olyan nem bizonyított „gyógymódokra", amelyek gyakran jól mutatnak kis tanulmányokban, de a megalapozottabb kutatások szerint nem sok változást hoznak.
  5. Figyeljük a fáradtságot: vezessünk naplót a fáradtságunk nyomon követéséhez, és keressük a fokozatos javulást. Lesznek jó és rossz napok, de összességében lassú, felívelő pályának kellene megjelennie. Ha visszaesés tapasztalható, kérjünk segítséget egy egészségügyi szakembertől, például a háziorvostól.


A figyelmetekbe ajánljuk