woman smelling bouquet of purple lavender

Az orvosok szerint van megoldás a koronavírus okozta szaglásvesztésre

A szaglásszakértők nem javasolnak szteroidszedést a koronavírus okozta elhúzódó szagvesztés kezelésére. Ehelyett képezhetjük is szaglószervünket annak érdekében, hogy kiszagoljon bizonyos illatokat.


A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a kortikoszteroidok nem lehetnek elsődleges kezelési lehetőségek mellékhatásaik miatt, amikor a koronavírus okozta szagvesztésről van szó, lennie kell egy másik útnak is. Megoldás lehet a felmerülő problémára a szaglástréning. Hónapokba is telhet, mire segítségével megtanulunk szagokat érezni, ám a tréning elősegítheti a gyorsabb és teljesebb felépülést a nem kívánt mellékhatások nélkül.

A szteroidokat általában azoknak írják fel, akiknek orrdugulása vagy valamilyen gyulladása van, de úgy tűnik, hogy nem is a gyulladás okozza a szaglási zavarokat a koronavíruson átesetteknél, ezért előfordulhat, hogy nem fog működni.

A szaglástréning ötlete egy ideje már foglalkoztatja a szakembereket. Nagy sikerrel alkalmazták korábban más fertőzések okozta szagvesztés kezeléseként. 2020-ban továbbá a vírus utáni szagvesztés lehetséges kezeléseinek egyik összehasonlítása során ─ a szaglástanulás, szteroidok, helyi kezelésű terápiák, a nem szteroid tartalmú orális gyógyszerek és az akupunktúra összevetésekor─ arra jutottak, hogy a szaglástréning az, amit legelőször ajánlani érdemes ilyen esetben.

A koronavírusban szenvedők mintegy 60 százaléka tapasztalja a zavart, míg 10 százalékuk hetekig, sőt hónapokig tartó tartós szagvesztéssel küzd. Szerencsére úgy tűnik, hogy az emberek többsége javulást mutat, a szaglástréningnek pedig köze lehet ehhez.

2021 elején 1363, koronavírusos, szaglási diszfunkcióval rendelkező beteg vizsgálata azt mutatta, hogy a betegek 95 százalékának hat hónap után helyreállt a szaglása. Ezeknek a betegeknek azt tanácsolták, hogy hajtsanak végre szaglástréningeket otthon.

A kortikoszteroidok szedése magas vérnyomással és hangulatváltozásokkal járhat, ezért nem ajánlatos elsődleges kezelésként alkalmazni őket.

"A szaglástréning olcsó, egyszerű és mellékhatások nélküli kezelési lehetőséget nyújt "

─ nyilatkozta Carl Philpott, az Egyesült Királyság Kelet-Angliai Egyetemének munkatársa.

A szaglástréning neuroplaszticitáson alapszik, tehát az agy azon képességét használja fél, hogy képes átszervezni önmagát. Ehhez idő kell, és nem mindenki javul ugyanolyan ütemben. Az idősebb embereknek például hosszabb ideig tarthat a szaglásuk visszanyerése, mivel kevesebb szaglóreceptorhoz kapcsolódó neuronjuk van.

De mi is a szaglástréning? Ebben a videóban megnézhetjük, hogyan kezdjük el. A tréning során nincs más dolgunk azon kívül, hogy minden nap megszagolunk négy erősebb illatot. Mindegyiket 20 másodpercig szagoljuk, erősen koncentrálva az élményre. Hagyományosan a tanulás négy illatra támaszkodik: szegfűszeg, rózsa, citrom és eukaliptusz.

Az is előnyös lehet, ha ismerős illatokra összpontosítunk, például parfümökre, citromhéjra, vaníliára vagy őrölt kávéra, és visszagondolunk a velük kapcsolatos emlékekre, miközben szimatoljuk őket. A legjobb eredmény érdekében 12 hetente meg kell változtatnunk a négy szagot.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk