Egy ember ül a reptéren.

2024-ig még biztos nem áll lábra a nemzetközi turizmus

Bár az európai utazási kereslet a magas oltási arányoknak köszönhetően jelentős fellendülés előtt áll, a számok még mindig messze vannak a járvány előtti időszak adataitól, amelyet várhatóan 2024-ig nem fognak tudni meghaladni.


Az Európai Turisztikai Bizottság (ETC) "European Tourism Trends & Prospects" című negyedéves jelentésének legújabb kiadása továbbra is figyelemmel kíséri a COVID-19 turizmusra gyakorolt hatását. A dokumentum továbbá azt is vizsgálja, hogy a jelenlegi fertőzési hullám és a folyamatban lévő oltási programok közepette hogyan élénkül az utazási tevékenység – írja a Travel Daily.

A jelentés közzétételét követően Luís Araújo, az ETC elnöke így nyilatkozott:

A negyedéves jelentésünkből egyértelműen kiderül, hogy a vakcina-programok máris döntő szerepet játszottak az utazási kedv helyreállításában. A COVID-19 vakcina bevezetése létfontosságú volt a beutazási követelmények könnyítésében és a nyári szezon alatti utazás vonzerejének növelésében. Az oltási erőfeszítések azonban nem lesznek elegendőek. A téli hónapok közeledtével elengedhetetlen, hogy Európa az EU-n belüli és kívüli utazásokra vonatkozó holisztikusabb és koherensebb megközelítések alkalmazásával tovább igyekezzen helyreállítani a szabad mozgást.

Megnövekedett a kereslet az európai turizmus iránt

A világ régiói közül jelenleg Európában a legmagasabb az átoltottsági arány, ami várhatóan lehetővé teszi a jelentősen felhalmozódott kereslet felszabadulását. Valójában az európai úti célok a sikeres oltási programoknak köszönhetően már most a vártnál erősebb nyári szezont tudhatnak magukénak. Emellett az EU digitális COVID-19 tanúsítványának létrehozása létfontosságú volt a biztonságos utazás biztosításában, és hozzájárult a határokon átnyúló mobilitás egyszerűsítéséhez. Ennek eredményeképpen a szakemberek a régión belüli utazások terén fellendülést tapasztaltak.

A megfigyelt fellendülés az egyes célállomásokon belül eltérő volt, és a legkedveltebb desztinációk azok voltak, amelyek korábban nyitották újra a határaikat a beoltott utazók előtt. Görögországban volt a legerősebb a fellendülés a vendégéjszakák számát tekintve 2020-hoz képest (-19% 2019-hez képest), bár a külföldi beutazók száma gyenge volt. A 2019-es adatokhoz képest a legerősebb felzárkózást Horvátországban figyelték meg (-37%), amely a szezonon kívüli időszakra is ki tudta terjeszteni kiemelkedő teljesítményét, és szeptemberben 1,9 millió turistát fogadott. Ezzel szemben a Cseh Köztársaságban (-94%) volt a legnagyobb visszaesés, mivel a szigorú COVID-19 intézkedéseket egész évre kiterjesztették.

A július-szeptemberi adatok alapján a bejelentett európai úti célok szállodai kihasználtsága magasabb volt ezen a nyáron, mint 2020-ban. Több desztináció 70%-ot megközelítő kihasználtságról számolt be, köztük Szlovénia, az Egyesült Királyság, Monaco és Törökország is. Az európai légiutas-forgalom növekedése is lendületet vett június (-69% 2019-hez képest), július (-57%) és augusztus (-49%) hónapokban, bár a globális bevételi utaskilométerek (RPK) augusztusban a felét sem érték el a Covid-19 előtti szintnek. A nyári hónapok során tapasztalt relatív javulás elsősorban a belföldi légi utazási keresletnek köszönhető.

Hosszú út áll előttünk

Ugyan 2021-ben az európai utazási tendenciák pozitív irányba változtak, még hosszú út áll előttünk, mivel az Európába érkező nemzetközi turisták száma az év felénél még mindig 77%-kal kevesebb, mint 2019-ben. A vakcinák lassabb bevezetése Kelet-Európában, és néhány nagy távolsági célpiacon potenciálisan késleltetheti a fellendülést, ami komoly kockázatot jelent.

Az ETC a hosszú távú utazók figyelemre méltó hiányát is megfigyelte: az Európába irányuló amerikai beutazások a célállomások egyharmadánál 90%-kal maradtak el a 2019-es szintektől. A kínai nyaralók hiánya szintén érezhető volt Európa-szerte, mivel valamennyi jelentett úti cél esetében 90% feletti csökkenés volt tapasztalható 2019-hez képest.

Összességében az Európába érkező nemzetközi turisták száma az előrejelzések szerint 2021 végére 60%-kal elmarad a 2019. évitől, miközben számos más tényező továbbra is nehezíti az európai turizmus fellendülését. Ezek közé tartoznak a folyamatosan változó COVID-19 korlátozások és politikai intézkedések, az újabb járványkitörések és az európai úti célok között eltérően alkalmazott színkódolt uniós utazási rendszer körüli zűrzavar.

A figyelmetekbe ajánljuk