A volt orosz űrvezető szerint a holdra szállás kamu volt

A volt orosz űrvezető szerint a holdra szállás kamu volt

Dmitrij Rogozin ismét megszólalt. Ezúttal sem történt meglepetés.

Dmitrij Rogozin, orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz volt vezetője eddig is ismert volt a hajmeresztő, sokszor abszurd kijelentéseiről, most pedig ismertette az összeesküvés-elméletet is az amerikai holdra szállásról.

Az IFLScience cikke szerint Rogozin a Telegrammon azt írta, hogy 1969-ben, amikor Oroszország miniszterelnök-helyettese volt, hivatalos bizonyítékot kért a NASA holdra szállásáról, de csak egy példányt kapott Alekszej Leonov asztronauta könyvéből. Amikor Vlagyimir Putyin 2018-ban kinevezte a Roszkoszmosz vezetőjének, Rogozin újra kérte a bizonyítékokat, mire az amerikaiak azzal vádolták, hogy „aláássa a NASA-val való szent együttműködést".

Kaptam egy dühös hívást is egy magas rangú tisztviselőtől, aki azzal vádolt, hogy kételyeimmel »súlyosbítom a nemzetközi helyzetet«

–mondta.

Nem volt világos számomra, hogy az Egyesült Államok a múlt század '60-as éveinek technológiai fejlettségi szintjén hogyan tudta azt, amit most sem tud?

Rogozin nem először tesz hasonló, dezinformálásra hajazó megjegyzéseket: volt már, amikor azt mondta, hogy az USA-ra dobja a Nemzetközi Űrállomást, hogy az üzengetések után az oroszok végül (legalább) egészen 2028-ig maradjanak az ISS-fedélzetén.

Egy 2020-as felmérés szerint az oroszok majdnem fele úgy véli, hogy az 1969-es holdra szállás az amerikai kormány által megrendezett átverés volt. Mindezt annak ellenére, hogy régóta meggyőző bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a holdra szállást nem hamisították meg.

Rogozint egyébként 2022 júliusában kirúgták a Roszkoszmosznál, azóta ideje nagy részét az ukrajnai orosz invázió kommentálásával tölti. Egy azóta eltávolított tweetjében például azt mondta, hogy Oroszországnak „egyszer és mindenkorra" véget kell vetnie Ukrajna „felszámolásának". Hozzátette: „Ukrajna egzisztenciális fenyegetést jelent az orosz népre, az orosz történelemre, az orosz nyelvre és az orosz civilizációra".


A figyelmetekbe ajánljuk